Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα, ζητεί η Bundesbank

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και σημαίνοντα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας τάχθηκαν την Πέμπτη υπέρ της αυστηροποίησης των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, προτάσεις που, αν εφαρμοστούν, θα δυσχεράνουν σημαντικά τη θέση χωρών όπως η Ελλάδα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και σημαίνοντα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας τάχθηκαν την Πέμπτη υπέρ της αυστηροποίησης των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, προτάσεις που, αν εφαρμοστούν, θα δυσχεράνουν σημαντικά τη θέση χωρών όπως η Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, σε ομιλία του, στο Βερολίνο, ζήτησε την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Οι αυτόματες κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για την στήριξη της σταθερότητας του ευρώ, υποστήριξε και σημείωσε μάλιστα ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρεών, «όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Προσωρινή οικονομική βοήθεια θα πρέπει να δίνεται σε κράτη της ευρωζώνης, μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης των προβλημάτων τους και σε άλλες χώρες του ευρώ, συμπλήρωσε.

«Τα απαιτούμενα (για την οικονομική βοήθεια) κεφάλαια θα πρέπει να αντλούνται από την κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι από κοινού, όπως για παράδειγμα μέσω ευρωομολόγων», είπε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που είναι στη διάθεση του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άξελ Βέμπερ είναι το φαβορί για τη διαδοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του οποίου η θητεία λήγει το 2011.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας, προτείνουν να μην παραταθεί χρονικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά αντίθετα να προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης η ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών και τραπεζών.

«(Το πρόγραμμα διάσωσης) ενέχει σοβαρά μειονεκτήματα μακροπρόθεσμα, ειδικά αν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη προθεσμία», ανέφεραν τα ινστιτούτα σε έκθεσή τους.

Η παράταση του μηχανισμού στήριξης, τον οποίον υιοθέτησαν ΕΕ και ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαινόμενα ηθικού κινδύνου (moral hazard), υποστηρίζουν.

«Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να αυξηθούν τα οικονομικά βάρη για αυτούς που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας, Commerzbank, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, εκτίμησε ότι είναι αρνητικό για την Ελλάδα το ενδεχόμενο παράτασης στην εξόληση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μία συνεχή εξάρτηση της χώρας από την ξένη βοήθεια.

Η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ τον Μάιο, εξασφαλίζοντας τη σταδιακή εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ μέχρι το 2012. Τα ποσά θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2013 και μετά.

Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και το ΔΝΤ, άφησαν να εννοηθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής αυτών των δανείων.

Η Γερμανία, ωστόσο, απέρριψε την ιδέα την Τρίτη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως παράταση του δανείου.

Η εξαμηνιαία έκθεση των οκτώ ινστιτούτων, έξι γερμανικών, ενός αυστριακού και ενός ελβετικού, έχει αποδέκτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και θεωρείται ότι ασκεί σημαντική επιρροή στην οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024