Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περαιτέρω υποχώρηση, στο επίπεδο των 660 μονάδων, του spread στα ομόλογα

Περαιτέρω υποχώρηση, στο επίπεδο των 660 μονάδων, του spread στα ομόλογα

Περαιτέρω πτώση, στα επίπεδα των 66o μονάδων βάσης, σημείωσε την Τετάρτη η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, καθώς βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία, εν μέσω σεναρίων για παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω πτώση σημείωσε την Τετάρτη η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, καθώς βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία, εν μέσω σεναρίων για παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του bund υποχώρησε μέχρι τις 661 μονάδες βάσης, χαμηλότερο επίπεδο από τoν περασμένο Ιούνιο, από 695 μονάδες στο κλείσιμο της Τρίτης, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην Ιρλανδία το spread είναι στις 420 μονάδες και στην Ισπανία στις 172, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 9%, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε εκτιναχθεί πάνω από το 12%. Πτώση σημειώνει και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), στις 690 μονάδες.

Το spread κυμαινόταν σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο. «Νομίζω ότι πρόκειται απλώς για συνέχεια της ζήτησης που υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες […] οι δηλώσεις του ΔΝΤ για παράταση των δανείων στην Ελλάδα σημαίνει ότι η καμπύλη υποχώρησε κατά 50 μονάδες βάσης την Δεύτερα και κάθε μέρα φαίνεται να υποχωρεί περισσότερο», δήλωσε trader στο Reuters.

Άλλοι traders επεσήμαναν, πάντως, ότι ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών στην αγορά των ελληνικών ομολόγων μεγαλοποιεί την κίνηση των spreads.

Το θέμα της παράτασης έθεσαν δημοσίως για πρώτη φορά το ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο.

Την Τρίτη πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επισήμως υποβάλει αίτημα για παράταση των δανείων, ούτε συμμετέχει επισήμως σε οποιεσδήποτε συζητήσεις.

Μακρύς ακόμη ο δρόμος προς τις αγορές

«Η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αλλά έχει τη στήριξη από την προστασία του ευρώ και την πιθανή παράταση των όρων αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ», σχολίασε στο Reuters υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων της Monument Securities.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου το spread ήταν στις 828 μονάδες, περίπου και στα τέλη Ιουνίου στις 788.

Από τις 30 Ιουνίου, οι ελληνικοί τίτλοι σημειώνουν κέρδη 11%, έναντι 2,3% για τους γερμανικούς τίτλους, 2,9% για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και 3,9% για τα βρετανικά.

Οι ιρλανδικοί και οι πορτογαλικοί τίτλοι έχουν σημειώσει απώλειες 2,9% και 1,1% αντίστοιχα.

Η αλλαγή του κλίματος στις διεθνείς αγορές για το ελληνικό χρέος αποτυπώθηκε στη δημοπρασία των 6μηνων εντόκων γραμματίων που έγινε την Τρίτη, όπου το επιτόκιο υποχώρησε στο 4,54% από 4,82% ένα μήνα πριν.

Τα σενάρια για πιθανή παράταση στην περίοδο αποπληρωμής του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ στηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές για να δανειστεί για περίοδο μεγαλύτερη του έτους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο 2011.

FT: Γιατί βελτιώθηκε η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Στη βελτίωση που σημειώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τη μείωση των επιτοκίων και την αύξηση της τιμής τους, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, την Τετάρτη.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στη βελτίωση συνέβαλε ο συνδυασμός των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων, της υπόσχεση της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων και της ελπίδα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Αυξάνεται η εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της οικονομίας», αναφέρουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, προσθέτοντας ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είχε το προηγούμενο τρίμηνο την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10% από τις 30 Ιουνίου, ενώ τα επιτόκια τους μειώθηκαν κατά 13%. Η συνολική απόδοση των ελληνικών ομολόγων από τις 30 Ιουνίου έφθασε το 8%, ενώ το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από τις 24 Σεπτεμβρίου κατά 1,5% στο 8,94%.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Σταθερού Εισοδήματος της Evolution Securities, Γκάρι Τζένκινς, δήλωσε:

«Η Ελλάδα εξέπληξε τους επενδυτές, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία. Επίσης, βοήθησαν η δήλωση της Κίνας ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και του ΔΝΤ για την παράταση της εξόφλησης του δανείου».

Στη σημερινή έκδοση των Financial Times δημοσιεύεται άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου της Alpha Bank, Μιχάλη Μασουράκη με τίτλο «Η πειθαρχία φέρνει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης».

Ο κ. Μασουράκης σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος φαίνεται να έχει μειωθεί στο μισό και ότι το 2011 προβλέπεται, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, να μειωθεί περαιτέρω στο 7% του ΑΕΠ, αντί 7,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο κ. Μασουράκης υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι αξιόπιστος και ότι η χρεοκοπία πιθανότατα θα αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση εμμείνει στην εφαρμογή της πολιτικής της.

Αν δεν συμβεί αυτό, σημειώνει, είτε λόγω κόπωσης από τη διαδικασία προσαρμογής είτε λόγω κοινωνικής αναστάτωσης, θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για μια «συντεταγμένη» αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Μασουράκης αμφισβητεί, όμως, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγήσει σε πολιτικές «ηπιότερης» λιτότητας, επειδή, όπως αναφέρει, θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024