Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το 1,4 δολάριο ξεπέρασε για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες το ευρώ

Το 1,4 δολάριο ξεπέρασε για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες το ευρώ

Το όριο του 1,40 ξεπέρασε το απόγευμα της Πέμπτης η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να αγγίζει επίπεδα που είχε να φτάσει από το Φεβρουάριο. Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται επιφυλακτικές, θεωρώντας ότι η ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ ανέφερε ότι θα συζητήσει τις «δυσμενείς επιπτώσεις της συναλλαγματικής αστάθειας» σε συνάντησή του με κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς στην Ουάσινγκτον.

Το όριο του 1,40 ξεπέρασε το απόγευμα της Πέμπτης η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να αγγίζει επίπεδα που είχε να φτάσει από το Φεβρουάριο. Προς στιγμή, το ευρώ βρέθηκε να αποτιμάται σε 1,4028 δολάρια, πριν υποχωρήσει οριακά κάτω από το 1,4.

Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται επιφυλακτικές, θεωρώντας ότι η ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Πριν η ισοτιμία ξεπεράσει το φράγμα του 1,4, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι αυτή τη στιγμή πολύ υψηλή στις αγορές και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη επιβαρύνοντας τις εξαγωγές.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για οικονομικά και νομισματικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα από το επίπεδο του κινεζικού γουάν το οποίο «εξακολουθεί να είναι σημαντικά υποτιμημένο».

O Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε παράλληλα ότι θα συζητήσει τις «δυσμενείς επιπτώσεις της συναλλαγματικής αστάθειας» σε συνάντησή του με κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς στην Ουάσινγκτον.

Φόβοι για «πόλεμο συναλλάγματος»

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες για το ξέσπασμα «πολέμου συναλλάγματος» την στιγμή που κάποιες οικονομίες εμμένουν στην πολιτική τεχνητά χαμηλών νομισμάτων για την ενίσχυση των εξαγωγών τους.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι νομισματικές πολιτικές Ιαπωνίας και ΗΠΑ με τα ουσιαστικά μηδενικά επιτόκια αλλά και η πολιτική της Βραζιλίας καθιστούν, μεταξύ άλλων, λιγότερο ελκυστικά τα νομίσματά τους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται όμως φυσικά η Κίνα, που ακολουθεί μακράν την επιθετικότερη πολιτική για φθηνό γουάν ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζουν συνεχώς για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Tην ίδια στιγμή, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ ανέφερε ότι συμφωνεί με την άποψη των ΗΠΑ «ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον».

«Παίρνω πολύ σοβαρά την απειλή ενός πολέμου συναλλάγματος, ακόμη και εάν βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημά του» δηλώνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde, αποκλείοντας όμως διεθνή συμφωνία για εναρμόνιση των συναλλαγματικών πολιτικών στα πρότυπα του «Plaza Accord» του 1985, όπως αναφέρει το Reuters.

O Ντ.Στρος-Καν υπογράμμισε όμως ότι η Κίνα βρίσκεται «στη ρίζα του προβλήματος». Στον ίδιο τόνο και τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ, ο οποίος ανέφερε ότι η επικείμενη συνάντηση στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο θα επικεντρωθεί στο ζήτημα των ισοτιμιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024