Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναιμική μεν, ανάπτυξη δε βλέπει ο Ζ.Κ.Τρισέ - Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο

Αναιμική μεν, ανάπτυξη δε βλέπει ο Ζ.Κ.Τρισέ – Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο

Σταθερό, στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%, διατήρησε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, με τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Τρισέ να αναφέρει ότι η αναμένεται ήπια ανάκαμψη με θετική δυναμική στην Ευρωζώνη. Τις «δυσμενείς συνέπειες της συναλλαγματικής αστάθειας» θα συζητήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε συναντήσεις του το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και τις μεταρρυθμίσεις.

Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%, διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, όπως αναμενόταν.

Και οι 79 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε τα επιτόκια αμετάβλητα για 17ο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις τους, το επιτόκιο δεν αναμένεται να αυξηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2011.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε πως η ΕΚΤ περιμένει συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη με ήπιο ρυθμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους χάρη στη θετική δυναμική που υπάρχει.

«Παράλληλα, συνεχίζει να κυριαρχεί η αβεβαιότητα» πρόσθεσε. Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις μετά τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης: Οι βιομηχανικές παραγγελίες και τα στοιχεία για την παραγωγή στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα περιόρισαν τις ανησυχίες για την διατηρησιμότητα της ανάκαμψης παρά την αδυναμία στη νότια Ευρώπη.

Η EKT, όπως σημειώνει το Reuters, προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης από τη μία και των ανησυχιών για πιθανή ύφεση της οικονομίας το φθινόπωρο από την άλλη.

Λίγο νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

O Z.Κ.Τρισέ αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στις ισοτιμίες, λέγοντας πως η συναλλαγματική αστάθεια έχει «δυσμενείς συνέπειες» για την οικονομική σταθερότητα. O πρόεδρος της ΕΚΤ θα συζητήσει το θέμα το Σαββατοκύριακο σε συνάντησή του με άλλους κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.

Η ισοτιμία του ευρώ συνεχίζει την ανοδική της πορεία μετά την υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος, με το ένα ευρώ να αποτιμάται γύρω στα 1,4 δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης.

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τους στόχους»

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τους στόχους»
Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα πρέπει να υλοποιήσουν με αξιοπιστία τους στόχους που έχουν θέσει.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές για μεγαλύτερη βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Ζ.Κ.Τρισέ στην καθιερωμένη, μηνιαία συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ το πρωί της Πέμπτης στη Φρανκφούρτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι απαιτείται από όλες τις χώρες αξιοπιστία ώστε παρατηρητές και οικονομικοί παράγοντες να μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εκτελεί η Αθήνα διατηρείται σε τροχιά -αποφεύγοντας να δώσει ένα πιο σαφές στίγμα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων ή παράτασης του μνημονίου.

«Οι χώρες που είναι πραγματικά ανάγκη να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους στο παρελθόν ή υποφέρουν από υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και επισήμανε για την Ελλάδα πως είναι απόλυτης σημασίας η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος και των απαιτούμενων μέτρων που έχει αποφασιστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024