Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θα κυνηγήσουμε ανελέητα τη φοροδιαφυγή» λέει ο υπουργός Οικονομικών

«Θα κυνηγήσουμε ανελέητα τη φοροδιαφυγή» λέει ο υπουργός Οικονομικών

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως τη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή δήλωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου από το Παρίσι. Ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με την Γαλλίδα ομόλογό του χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η πρόοδος που σημειώνει η Ελλάδα. Διαπιστώνεται σταδιακή αλλαγή στάσης προς την Ελλάδα, πρόσθεσε. Κληθείς δε, να σχολιάσει το «παράθυρο» της τρόικας για επέκταση της στήριξης, ο υπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το 2011 η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος δανεισμού.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί μεγάλη πρόκληση και η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως τη διάθεσή της να τη κυνηγήσει ανελέητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου από το Παρίσι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του για την παρουσίαση της προόδου της ελληνικής οικονομίας σε θεσμικούς επενδυτές και την προσέλκυση επενδύσεων.

«Η φοροδιαφυγή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, και ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στον τομέα αυτό […] Έχουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο που κυνηγάμε τους φοροφυγάδες και μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαίσιου, να μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσουμε την αίσθηση δικαίου στους πολίτες» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η δήλωση αυτή στέλνει και ένα σήμα στην τρόικα ότι υπάρχει απόλυτη σύμπλευση για το θέμα της φοροδιαφυγής, αφού έγινε λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του ΔΝΤ στην οποία το κεντρικό σύνθημα και σύσταση προς την Ελλάδα ήταν «κυνηγήστε τους μεγάλους φοροφυγάδες» για να αποφύγετε τη λήψη νέων μέτρων.

Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει το «παράθυρο» που άνοιξε η τρόικα για επέκταση της στήριξης, πέραν του 2012 εάν παρά την πιστή εφαρμογή του μνημονίου τα επιτόκια παραμένουν πολύ υψηλά, ο υπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το 2011 η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να εξασφαλίσει χαμηλό κόστος δανεισμού.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, και το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές. Θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού, και αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στο συνδυασμό ενός ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και ταυτόχρονα μιας υψηλής ανάπτυξης, τα οποία θα έχουμε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, «ελπίζουμε όμως να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 εφ’ όσον οι συνθήκες βελτιωθούν».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ενημέρωσε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Είναι «πολύ θετικό» το γεγονός ότι «υπάρχει από τη γαλλική κυβέρνηση αναγνώριση της προόδου που κάνουμε» σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία είναι από τα κράτη που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας.

«Βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι ένα πρόγραμμα που τώρα έχει ξεκινήσει, που δείχνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, αλλά που βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά του» τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν συζήτησε για συγκεκριμένα σχέδια με την υπουργό, υπογράμμισε όμως ότι «τόσο στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων που κάνουμε, όσο και σε ευρύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά».

Θέμα που απασχόλησε τους δύο υπουργούς ήταν αυτό της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου: «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Ξέρετε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες, που συζητιούνται τόσο στο Ecofin όσο και στην Ομάδα Van Rompuy. Μπορώ να πω ότι ταυτιζόμαστε σε πολλά από τα θέματα αυτά, ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους φόρους, τις συναλλαγές και άλλα παρόμοια».

Στο Παρίσι, πριν από την υπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε τον πρόεδρο της τράπεζας BNP- Paribas κ. Μισέλ Πεμπρό.

«Δεν μας ανησυχούν τα έσοδα»

«Όχι, το πρόβλημα των εσόδων δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχουμε πει ότι οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει από την πλευρά των δαπανών μια τόσο θετική εικόνα, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε το στόχο του ελλείμματος για το 2010» απάντησε ο υπουργός στην ερώτηση εάν υφίσταται ακόμη πρόβλημα εσόδων στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά δε, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι η συρρίκνωση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 4%.

Αλλάζουν οι ξένοι στάση προς την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, εξήγησε πως: «Στις συναντήσεις αυτές, συνοδεύομαι από εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, τους παρουσιάζουμε την πορεία του προγράμματος. Υπάρχει μια σαφής ικανοποίηση ότι προχωράμε και μπορώ να πω, και μια σταδιακή αλλαγή στάσης, πιο θετική για την Ελλάδα».

Στο ερώτημα ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου νομοθετικού πλαισίου που προβάλλει προκειμένου να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, ο υπουργός δήλωσε:

«Προβάλλουμε καταρχήν, τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και προβάλλουμε όλες τις θεσμικές αλλαγές που κάνουμε. Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, στο συνταξιοδοτικό, στο νέο φορολογικό πλαίσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, στην εκλογίκευση των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως κάνουμε με τον ΟΣΕ, στην αλλαγή του πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις, όπως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το πρόγραμμα, το λεγόμενο »fast track» για τις ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα, που θα συζητηθούν πάρα πολύ».

Ομόλογο για τους ομογενείς

«Στο εξωτερικό ζουν περίπου όσοι Έλληνες ζουν και στην Ελλάδα. Είναι ένα δυναμικό πολύ σημαντικό, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να συμβάλει και αυτό στην προσπάθεια που κάνει η χώρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά με τη δρομολόγηση έκδοσης ομογενειακών ομολόγων, και συνέχισε:

«Άρα, σκεφτόμαστε και ετοιμάζουμε, όπως έχει γίνει και από άλλες χώρες, ένα ομόλογο ελληνικής διασποράς, που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, όπου και να ζουν και οι οποίοι θα θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας τους, μια προσπάθεια πολύ μεγάλη».

«Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να βρει τρόπο να συνεισφέρει. Και το να συνεισφέρει βεβαίως, μέσα από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα έχει και αποδόσεις. Δεν ζητούμε απλώς τη χρηματική συνεισφορά, ζητούμε μέσα από αυτό το εργαλείο, τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετάσχουν σε ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, που θα απευθύνεται ειδικά σε αυτούς» τόνισε ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024