Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένη πλέον η κοινή γνώμη ως προς την αναγκαιότητα του μνημονίου

Διχασμένη πλέον η κοινή γνώμη ως προς την αναγκαιότητα του μνημονίου

Η παράταση της οικονομικής κρίσης περιορίζει σταδιακά την κοινωνική υποστήριξη στην προσπάθεια υπέρβασής της, συμπεραίνει έρευνα κλίματος για την Οικονομία της Metron Analysis. Το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπισή της κρίσης έχει μειωθεί από το 58% του περασμένου Απριλίου στο 38% σήμερα. Η έρευνα παρουσιάσθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής. Ο πρόεδρος του Κέντρου, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «εθνικού μνημονίου για την ανάπτυξη».

Η παράταση της οικονομικής κρίσης περιορίζει σταδιακά την κοινωνική υποστήριξη στην προσπάθεια υπέρβασής της, συμπεραίνει έρευνα κλίματος για την Οικονομία της Metron Analysis. Το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπισή της κρίσης έχει μειωθεί από το 58% του περασμένου Απριλίου στο 38% σήμερα.

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της εταιρείας Σ.Φαναράς, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αναγκαιότητα του μνημονίου. Το 41% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία η ψήφισή του, ενώ το 45% θεωρεί ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί.

Ωστόσο, από τη σημερινή κατάσταση δεν φαίνεται να ωφελείται πολιτικά κάποιος κομματικός χώρος, αφού η κρίση χρεώνεται πρωτίστως στο σύνολο του κομματικού συστήματος. Αν υπάρχει κάποια σταθερά ακόμη για τη στρατηγική θέση της Ελλάδας αυτή είναι η αποδοχή της συμμετοχής της χώρας στη ζώνη του ευρώ (56%) αν και σε προσωπικό επίπεδο η αποδοχή εμφανίζεται χαμηλότερη.

Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ελληνική οικονομία – Η επόμενη μέρα», την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ), πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Στην ομιλία του ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «εθνικού μνημονίου για την ανάπτυξη» καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη και ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι εάν η οικονομία απέφυγε μέχρι σήμερα τον κίνδυνο χρεοκοπίας οφείλεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, χωρίς τη στήριξη της οποίας -όπως είπε- ίσως «είχαμε αναγκαστεί να εγκαταλείψουμε και το ευρώ».

Κατά τον κ. Παπαντωνίου η απάντηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών είναι η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης δηλαδή, γιατί στο σημείο αυτό ο σχεδιασμός του μνημονίου είναι ανεπαρκής.

Ως βασικούς στόχους της νέας αναπτυξιακής πολιτικής ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί τη μείωση της φορολογίας στις επενδυτικές και επιχειρηματικές δράσεις, την αναστολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο, την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη λήψη αποφάσεων στρατηγικού προσανατολισμού σε κρίσιμους τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονίσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ρηγμάτων που προκαλεί η κρίση, σημείωσε, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Οι κρίσεις δεν έχουν βέβαιες ή προβλέψιμες εκβάσεις», κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μπορούμε να πετύχουμε αν η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας συνδεθεί με επενδύσεις, ανάκαμψη, ισχυρή αναπτυξιακή διαδικασία και συμπορευτούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομικών της ΝΔ Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας εκτιμάται ότι το 2015 θα έχουμε φτάσει το πραγματικό ΑΕΠ που είχαμε το 2008, δηλαδή αναφερόμαστε σε επτά χαμένα χρόνια σε όρους εθνικού εισοδήματος.

Η ΝΔ, επισήμανε ο ίδιος, έχει καταθέσει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής που στοχεύει στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση του κυκλικού και διαρθρωτικού ελλείμματος -διάκριση την οποία (όπως σημείωσε) αγνοεί το μνημόνιο- με στόχο την εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων και την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ριζική αλλαγή πολιτικής και επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου σε υγιείς βάσεις πρότεινε ως μόνη λύση για έξοδο από την κρίση ο καθηγητής του Παντείου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

Ο δρόμος εξόδου από την οικονομική κρίση, τόνισε ο κ. Ρομπόλης, απαιτεί το ριζικό επανασχεδιασμό και αναπροσανατολισμό της πολιτικής με όρους αναπτυξιακούς και αναδιανεμητικούς, με καινοτομική ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα, με σεβασμό στην εργασιακή και ασφαλιστική νομιμότητα, με σύνδεση των δημόσιων πολιτικών με το χαρακτήρα και τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος της περιφέρειας, με την ανάπτυξη συνεργιών και συμπληρωματικότητας μεταξύ πολλών κλάδων παραγωγής, καθώς και με τη διεθνή αγορά.

Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για σενάριο «ελπίδας» στην περίπτωση που η κυβέρνηση ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου και συγχρόνως εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο φιλικό προς τις αγορές με αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας, καθώς και για ένα σενάριο «καταστροφής» αν εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ή αν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024