Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο 3,7% η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010

Στο 3,7% η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010

Το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2010 συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,7%, ενώ σε σχέση με το α' φετινό τρίμηνο κατέγραψε μείωση κατά 1,8%. Σε ετήσια βάση, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 18,6%. Η συρρίκνωση με μεγαλύτερο βαθμό από τον αρχικά εκτιμώμενο αυξάνει τις πιθανότητες οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ηπιότερη ύφεση φέτος να αποδειχθούν άστοχες, λένε οι αναλυτές και προειδοποιούν για ακόμη δυσκολότερες ημέρες. Για φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενης ύφεσης κατηγορεί η Αντιπολίτευση την κυβέρνηση.

Με ρυθμό μεγαλύτερο του αρχικά εκτιμώμενου συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να καταγράφει μείωση 3,7%, έναντι μείωσης 3,5% που έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το α΄φετινό τρίμηνο.

Η συρρίκνωση της οικονομίας με μεγαλύτερο βαθμό από τον αρχικά εκτιμώμενο αυξάνει τις πιθανότητες οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ηπιότερη ύφεση (από το 4% που εκτιμά η τρόικα) φέτος, να αποδειχθούν άστοχες, λένε οι αναλυτές και προειδοποιούν για ακόμη δυσκολότερες ημέρες, αφού θα γινουν ορατά τα αποτελέσματα από όλα τα μέτρα λιτότητας που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί.

«Θα έλεγα ότι τώρα το 4% φαίνεται ως αισιόδοξο σενάριο», είπε ο Ντιέγκο Ισκάρο, αναλυτής στην IHS Global Insight.

«Το δεύτερο εξάμηνο θα είναι χειρότερο, τότε θα γίνει αισθητός όλος ο αντίκτυπος από τα μέτρα λιτότητας» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 10,6%, οι λοιπές κατασκευές κατά 27% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 20,9%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση (8,4%) όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση (4,2%).

Μείωση κατά 28,1% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 21,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Μείωση κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, κατά 1,9%.

Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα:

Ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 24,7%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 10,8%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7% και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,2%.

Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Σημειώνεται πως από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνέχεια της σειράς των στοιχείων μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων και επομένως ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των δύο ετών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη.

Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009.

Στο 4% η ύφεση το 2010

Η πτωτική αναθεώρηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, σχετικά με τα προκαταρκτικά στοιχεία, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερά σε αρνητικά έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο, δεδομένων των δύσκολων χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη χώρα και στο πρόγραμμα λιτότητας. Η συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης επιβεβαίωσε τις υποψίες μας ότι οι αντίστοιχες θετικές εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο ήταν προσωρινές μόνο», σχολίασε στο Reuters ο Πλ.Μονοκρούσσος από την Eurobank.

«Είναι μάλλον απογοητευτικό να βλέπουμε τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 5% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η επίσης πολύ σημαντική πτώση στις εισαγωγές δείχνει ότι ο εξωτερικός τομέας συνέχισε να αποτελεί θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο. Για το σύνολο του έτους, φαίνεται ότι η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 4% περίπου», συμπλήρωσε.

«Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση εμφανίζεται μειωμένη με ρυθμό υψηλότερο του 4%, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και κυρίως η κατασκευαστική δραστηριότητα εμφανίζουν τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης. Η συρρίκνωση των εισαγωγών αποτέλεσε το μοναδικό στήριγμα στην οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο», είπε από την πλευρά του ο Ν.
Μαγγίνας από την Εθνική Τράπεζα.

«Η πτωτική τάση στην οικονομική δραστηριότητα θα συνεχιστεί τα επόμενα δύο τρίμηνα, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων, ενώ ενδεχόμενη σταθεροποίηση μέσω ανάκαμψης της εμπιστοσύνης και των εξαγωγών αναμένεται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011», προσέθεσε.


Φαύλο κύκλο ύφεσης βλέπει η Αντιπολίτευση

Για φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενης ύφεσης που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο μιλά η Αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της σημειώνει: «Πρόκειται για πρωτοφανή σε ένταση και έκταση συρρίκνωση της Ελληνικής Οικονομίας, για τη μεγαλύτερη από το 1975».

«Είναι πλέον σαφές ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Μνημονίου» και τις συνοδευτικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης ωθούν τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης. Τα μηνύματα είναι πολλά, συνεχή, σαφή και ηχηρά. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση ή δεν τα λαμβάνει ή αδυνατεί να τα αντιληφθεί ή σκόπιμα τα αγνοεί» πρόσθεσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ.Σταϊκούρας.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνειδητά εξαπατά το λαό ισχυριζόμενη ότι τα άγρια μέτρα κατά του λαού τα έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Επίσης, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «γνώριζε ότι δεν μπορούν να ανακόψουν την εκδήλωση της κρίσης, αλλά την αξιοποίησε για να υλοποιήσει αντιδραστικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που εδώ και καιρό η πλουτοκρατία απαιτούσε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν συνδιαμορφώσει στην ΕΕ».

«Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα απαιτεί διαρκώς θυσίες από το λαό και τροφοδοτεί τις αιτίες που δημιουργούν την κρίση», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η κυβέρνηση και η τρόικα «βυθίζουν τη χώρα σε τραγωδίες και περιπέτειες», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν.Λαφαζάνης: «κβέρνηση και τρόικα βυθίζουν τη χώρα και το λαό στη μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία και περιπέτεια μετά τον πόλεμο. Η κυβέρνηση των »ανασχηματισμένων» εντολοδόχων της τρόικα έχει απωλέσει κάθε έλεγχο, έχει τεθεί σε ανεπίστρεπτη τροχιά φθοράς και αποσύνθεσης και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον τόπο».

«Αυτή την ώρα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό ρεύμα και κίνημα, το οποίο πρέπει να εκφραστεί και στις περιφερειακές εκλογές, για να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Γ.Παπανδρέου, για να ανατραπεί το κατεστημένο και δικομματικό σκηνικό, για να μπει η χώρα, με τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, σε μια νέα προοδευτική πορεία αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης!» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024