Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φωτιά» βάζει στις τιμές η πρόταση για εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Φωτιά» βάζει στις τιμές η πρόταση για εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πρόταση-«βόμβα» για την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να αποφύγει άλλα επώδυνα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση θα είναι ένα ακόμα «χαράτσι» για τα νοικοκυριά, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί και να διπλασιαστεί.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 800 εκατ. ευρώ, αλλά και να σταματήσει τις στρεβλώσεις στο σύστημα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την πλήρη εξίσωση του φόρου θέρμανσης και κίνησης και για τους καταναλωτές.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η σχετική ρύθμιση να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα και από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, να πωλείται απευθείας στους καταναλωτές με τον υψηλό συντελεστή ΕΦΚ.

Για τα 800 εκατομμύρια που λείπουν από το δημόσιο ταμείο ώστε να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για το έλλειμμα, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η εξίσωση του φόρου θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, καθώς υπολογίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται σε σχεδόν διπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι.

Έτσι, αν πέρυσι πωλείτο προς 0,65 ευρώ το λίτρο, μετά την αύξηση του φόρου θα πωλείται προς 1,30 ευρώ, περίπου, το λίτρο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, μιλώντας την Πέμπτη στην πρωινή εκπομπή του Mega, όταν ερωτήθηκε πότε θα ξεκινήσει η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι τέτοιο, είπε ότι «όποια μέτρα και να πάρουμε θα αφορούν στο επόμενο έτος, το 2011», χωρίς, όμως, να απαντά με σαφήνεια για το τι θα γίνει τον Οκτώβριο, λέγοντας μόνο ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αλλαγές».

Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως το σύστημα Ήφαιστος που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή δεν μπόρεσε από την θέσπιση του το 2008 μέχρι σήμερα να λειτουργήσει με επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρατηριούχοι, κατά τη χειμερινή περίοδο, αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυμένο με τον υψηλό ΕΦΚ, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, στη συνέχεια δηλώνουν τον όγκο πωλήσεών τους, μέσω της ιστοσελίδας του Ήφαιστου και εισπράττουν τη διαφορά του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σημείωσε κατακόρυφη άνοδο παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, για τον λόγο ότι πολλοί αγόραζαν πετρέλαιο θέρμανσης και το χρησιμοποιούσαν για κίνηση.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 1,3 δισ. ευρώ ως επιστροφή διαφοράς ΕΦΚ στους εμπόρους καυσίμων, χωρίς να έχει ουσιαστικά την δυνατότητα να ελέγξει σε ποια χρήση καταναλώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης και εάν όλα ήταν σύννομα.

Η πλήρης εξομοίωση των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αναμένεται να επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις, που για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέρχονται περίπου σε 1.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024