Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατά 32,6% υποχώρησε το ταμειακό έλλειμμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Κατά 32,6% υποχώρησε το ταμειακό έλλειμμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Μείωση 32,6% στα 14,474 δισ. ευρώ σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των δανειακών αναγκών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζας της Ελλάδος την Δευτέρα. Αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών δείχνουν τα στοιχεία για το σύνολο του επταμήνου.

Μείωση 32,6% στα 14,474 δισ. ευρώ σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των δανειακών αναγκών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζας της Ελλάδος την Δευτέρα.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 26.779 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 27.890 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν σε 37.891 εκατ. ευρώ από 42.714 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τον Ιούλιο όμως, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υποχώρησαν 7%, σε ετήσια βάση, στα 4,69 δις ευρώ με τις δαπάνες να σημειώνουν αύξηση κατά 8,5% στα 7,74 δις ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο οδήγησε σε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ταμειακού ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο επτάμηνο του έτους (το πρώτο εξάμηνο η μείωση ήταν στο 41,%).

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 40% του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 8,1% του ΑΕΠ από 13,6% του ΑΕΠ το 2009. Συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 26.779 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 27.890 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο σε 37.891 εκατ. ευρώ από 42.714 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) διαμορφώθηκε στα 5,23 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2009.

«Η δυναμική έχει επιδεινωθεί τον Ιούλιο αν και ο προϋπολογισμός είναι ακόμα μέσα στους στόχους» ανέφερε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός στο δεύτερο εξάμηνο πρέπει να στηριχθεί πιο πολύ στο σκέλος των εσόδων».

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Π.Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε: «Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρηση από την Αθήνα της Τρόικας, τα καινούρια στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος δείχνουν βουτιά στα έσοδα και κατεδαφίζουν έτσι, τους εύκολους πανηγυρισμούς του ΠΑΣΟΚ».


«Όλοι βλέπουν, πλέον, εκτός από την κυβέρνηση, ότι η οικονομία έχει στεγνώσει και δεν μπορεί να προσφέρει άλλους πόρους για την εξυπηρέτηση του ελλείμματος, αν δεν ληφθούν, αμέσως, σοβαρά μέτρα για την ανάπτυξη» κατέληξε ο βουλευτής.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Π.Παναγιωτόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής σχολίασε: «Η Ν.Δ εκτός από καταστροφική για τον τόπο, αποδεικνύεται και μικρόψυχη. Προσδοκά μάταια σε αποτυχία της οικονομικής μας ανάταξης επενδύοντας και πάλι στην προσφιλή της κατάσταση: Στο χάος. Όπως όταν ήταν κυβέρνηση. Δυστυχώς γι’ αυτήν κι ευτυχώς για τη χώρα, οι πολίτες μαζί με την κυβέρνησή μας, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και επενδύουν στο μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024