Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοικτή η διαπραγμάτευση για τη πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Ανοικτή η διαπραγμάτευση για τη πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Σε σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα της απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση με το κλιμάκιο της τρόικας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκεί και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προειδοποιώντας ότι θα «βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι» αν προχωρήσει η πώληση μονάδων. «Αντιμετωπίζουμε το θέμα με ευαισθησία» δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Σε σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα της απελευθέρωσης της χονδρικής
αγοράς ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση με το κλιμάκιο της τρόικας, σε
μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πώληση του 40% των λιγνιτικών και
υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας εξετάσθηκε και στη συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το μεσημέρι της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκεί και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προειδοποιώντας ότι θα
«βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι» αν προχωρήσει η πώληση μονάδων. Ο Ν.Φωτόπουλος έστειλε και γραπτό μήνυμα στα κινητά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για να γνωρίζουν τη θέση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο ζήτημα που έχει προκύψει.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη δήλωσε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ και σημείωσε πως θα εξεταστεί ο τρόπος που θα προχωρήσει η απελευθέρωση της ενέργειας, κάτι που άλλωστε προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι όλοι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της ΔΕΗ.

Εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης

Η μάχη της κυβέρνησης δεν φαίνεται χαμένη καθώς το κλιμάκιο των ελεγκτών είναι ανοικτό σε αντιπροτάσεις που θα επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, ήτοι την σύντομη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας στελέχη του υπουργείου ρωτήθηκαν για το θέμα της ΔΕΗ και παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πάντως, τόνισαν με νόημα πως αν και η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες έχει τεθεί από την τρόικα, παραμένει υπό εξέταση, καθώς η άρνηση της Κυβέρνησης να το αποδεχθεί έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για εναλλακτικές προτάσεις.

«Είναι όπως το θέμα με τον 13ο και14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς παραθέσαμε τα επιχειρήματά μας και τελικά τους πείσαμε πως δεν είναι προς το συμφέρον του συνολικού σχεδιασμού η κατάργηση των μισθών. Αντίστοιχη διαπραγμάτευση γίνεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει απορρίψει επανειλημμένως και κατηγορηματικά την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παραθέτοντας όλα τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν την εφαρμογή της ασύμφορη.

Στο πλαίσιο κατάθεσης αντιπροτάσεων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και στελέχη των αρμοδίων εποπτικών αρχών έχουν ήδη καταθέσει διάφορές εισηγήσεις σχετικές με :

-Την πώληση εικονικής ισχύος μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών σε ιδιώτες.

-Την συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.

-Την διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

-Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας αποκλειστικά σε ιδιώτες.

-Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως επικρατέστερη πρόταση εμφανίζεται αυτή της εικονικής πώλησης ισχύος, σε συνδυασμό με την δημοπράτηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης σε ιδιώτες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν και τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αποκρυσταλλωθεί η ρύθμιση του Μνημονίου για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Εξάλλου, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ενημέρωσε χθες όλους τους βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ με γραπτό μήνυμα (SΜS) για όσα ακούγονται για τις απαιτήσεις της τρόικας έναντι της ΔΕΗ, καλώντας τους να μην επιτρέψουν σε κάθε «αεριτζή» να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης.

Στο σχετικό μήνυμα αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πουλούν εργοστάσια και ενέργεια σε τιμή κόστους και επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να φθάσουν στα άκρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024