Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά του 77% της ΑΤEbank και του 33% του ΤΤ

Πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά του 77% της ΑΤEbank και του 33% του ΤΤ

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε, την Πέμπτη, δημόσια πρόταση εξαγοράς τoυ 77% της ΑTEbank και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο πρόεδρος της, Μ.Σάλλας, διαβεβαίωσε ότι η πρόταση είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών. «Εξετάζουμε την πρόταση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» είναι η πρώτη επίσημη απάντηση της κυβέρνησης, ενώ διίστανται οι απόψεις της Αντιπολίτευσης. Θετικά βλέπουν την εξέλιξη ΝΔ - ΛΑΟΣ, ενώ έντονα αντιδρά η Αριστερά μιλώντας για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα κοψοχρονιά. Κατηγορηματικά αντίθετοι οι εργαζόμενοι σε ΤΤ και ΑΤΕ.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε δημόσια πρόταση εξαγοράς τoυ 77% της
ΑTEbank και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, το ίδρυμα ανταποκρινόμενο στη πρόσκληση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος προσφέρει 701 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας.

Η πρόταση αφορά σε συναλλαγή σε μετρητά και όχι σε ανταλλαγή μετοχών και το τίμημα προέκυψε από την αποτίμηση της καθαρής θέσης των δύο τραπεζών στις 31 Μαρτίου 2010. Tο τίμημα που προσφέρθηκε ανέρχεται σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας και σε 3,50 ευρώ ανά μετοχή για το Ταμιευτήριο.

Ο ίδιος απεκάλυψε πως η Τράπεζα Πειραιώς κατάθεσε την πρόταση της στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από ενδελεχή μελέτη και με τη πεποίθηση ότι η σύμπραξη θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών ιδρυμάτων.

Ο επικεφαλής της Πειραιώς διευκρίνισε ότι η πρόταση αφορά και στις δύο τράπεζες και επεσήμανε πως εφόσον γίνει αποδεκτή το ενιαίο σχήμα θα έχει επωνυμία που θα εκφράζει και τις τρεις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, ο νέος τραπεζικός όμιλος που θα δημιουργηθεί, στην περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, χορηγήσεις μετά από αποσβέσεις 69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της νέας τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 9% και ο δείκτης ρευστότητας στο 98%.

Ο κ. Σάλλας εκτίμησε πως το Δημόσιο θα αποφανθεί σε σύντομο διάστημα για τη πρόταση και υπογράμμισε πως η ενδεχόμενη συμφωνία θα δημιουργήσει συνέργειες ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως στην επόμενη τριετία για τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες θα προκύψουν κατά 220 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση δαπανών και κατά 80 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποδείξει διαχρονικά το σεβασμό της στις θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς για το εάν η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα πρώτο βήμα για μεγάλες συγκινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, εκτίμησε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ενός νέου κύκλου αναδιάρθρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπ.Οικονομικών: «Εξετάζουμε την πρόταση»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς το Ελληνικό Δημόσιο αναφέρονται τα εξής:

«Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.»

» Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.»

Τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις τόνιζαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κινήσει διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση των ποσοστών της σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και δεν απέκλειαν σε μια τέτοια περίπτωση να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Αντιδράσεις από εργαζόμενους και κόμματα

Οι εργαζόμενοι της ATEBank έκαναν λόγο για «ευτελές τίμημα» και εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για την Παρασκρυή, Οι υπάλληλοι του ΤΤ πραγματοποιούν την Πέμπτη στάση εργασίας και προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της τράπεζας.

Η ΝΔ, διά στόματος Χρήστου Σταϊκούρα, είπε «ναι» στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, αρκεί «να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον».

«Η σημερινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του
Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πρέπει να αξιολογηθεί, υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα.
Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, παραδοσιακής πηγής
ρευστότητας για τον Έλληνα αγρότη», δήλωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την πρόταση και αναφέρει ότι η πρόταση εξαγοράς, «αν μετουσιωθεί σε πράξη, μηδενίζει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο
χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα προκαλέσει τεράστιες ανακατατάξεις στον
τραπεζικό χάρτη και θα έχει σημαντικότατες δυσμενείς συνέπειες στη
λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και συνολικά της οικονομίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024