Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατά μέτωπον επίθεση στη κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακό από τους εταίρους

Κατά μέτωπον επίθεση στη κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακό από τους εταίρους

Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς και οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Μάλιστα τα συνδικάτα επιτέθηκαν και προσωπικά στον υπουργό Α.Λοβέρδο για τους χειρισμούς του. Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν κοινή συνισταμένη στα εργασιακά, κάτι που αν επιτευχθεί θα αποσύρει -όπως είπε- τις σχετικές διατάξεις και θα τις καταθέσει ως αυτοτελές νομοσχέδιο.

Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συνάντησε στην Επιτροπή
Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς
και οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Μάλιστα τα συνδικάτα
επιτέθηκαν και προσωπικά στον υπουργό Α.Λοβέρδο για τους χειρισμούς
του.

Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν
κοινή συνισταμένη στα εργασιακά, κάτι που αν επιτευχθεί θα αποσύρει
-όπως είπε- τις σχετικές διατάξεις και θα τις καταθέσει ως αυτοτελές
νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύτηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας «δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο» και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, ο Γ.Παναγόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.

Επιπλέον, ο Γ.Παναγόπουλος υπογράμμισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την «ισοτιμία» εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή. «Αντ’αυτού, ο υπουργός Εργασίας θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή».

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως οι εκπρόσωποι της Τρόικας δίνουν στο Μνημόνιο ακριβώς την ερμηνεία που περιέχουν τα δημοσιοποιηθέντα Προεδρικά Διατάγματα.

«Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι συνομιλητές σας. Εγώ μιλώ καλά ελληνικά και διαβάζω τι αναφέρει το Μνημόνιο» ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι «τα Προεδρικά Διατάγματα συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων».

«Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το περιεχόμενο
των ρυθμίσεων και δεν μπαίνει σε κανένα δίλλημα ή προεδρικό διάταγμα η
σχέδιο νόμου. Στην παρούσα φάση στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν
τους εργαζόμενους είναι και η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, η διατήρηση του
θεσμού του ΟΜΕΔ ως έχει και η προστασία των εργαζόμενων απ’ τις
αυθαίρετες απολύσεις των Εργοδοτών» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

«Στοχεύουμε και
διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.
Είναι θέμα που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων το θεσμό των ελεύθερων
διαπραγματεύσεων αλλά και στην λειτουργία των συνδικάτων. Σε καμία
περίπτωση δεν θα συμβασιοποιήσουμε το μνημόνιο με τις απαράδεκτες,
αντεργατικές προβλέψεις. Δεν θα ανεχθούμε την κατάργηση κάθε εργασιακού
δικαιώματος. Oι εργοδότες μπορούν και δείχνουν την πρόθεση
τους, να πλησιάσουν τις διεκδικήσεις μας. Διεκδικήσεις που αφορούν στην
κατοχύρωση του 13 και 14 μισθού αλλά και στην χορήγηση αυξήσεων οι
οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να δώσουν μια ανάσα στους εργαζόμενους
και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους» επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων
επιχειρήσεων, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της
Βουλής με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης
και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου- ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης,
δεσμεύτηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν
οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε
πως «ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ επειδή το θέλουν οι δανειστές μας».

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα.

Ο πρόεδρος της
ΓΣΕΒΕΕ, Δ.Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας
μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής
επιχειρηματικότητα, καθώς «δεν πρόκειται να πιάσουμε κορόιδα τους
ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν εδώ, αν θα έχει αποδομηθεί η
ελληνική οικονομία»

Σε ό,τι ωστόσο αφορά την ερμηνεία του Μνημονίου, ο κος Ασημακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «θα το ακολουθήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε όπως πρέπει. Γιατί και με τη βοήθειά σας, κε υπουργέ, μπήκαν κάποια πράγματα στο Μνημόνιο όπως θέλαμε. Θέματα που είναι στα όρια ερμηνειών και εννοιών του Μνημονίου, μπορεί ο Πρωθυπουργός, ή οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου να τα επιλύσουν και να δώσουν πράσινα ή κόκκινα φώτα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κατέθεσε επίσης εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο Β. Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό «προσώπων εμπιστοσύνης» ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος, κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς και την επιχειρηματικότητα.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους «να βρουν κοινή συνισταμένη», ώστε να αποσύρει τις διατάξεις για τα εργασιακά
και να τις καταθέσει ως αυτοτελές νομοσχέδιο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού, το οποίο θα κατατεθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Πυρά και για το Ασφαλιστικό

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εμφανίστηκαν εχθρικοί προς το περιεχόμενο του νέου Ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μίλησε για «μείζον δημοκρατικό ζήτημα» στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές.

Πρότεινε μάλιστα «αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο».

Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, υπογράμμισε πως «οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ’ τις κοινωνίες».

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ ο Γ.Παναγόπουλος αναφερόμενος στο νέο Ασφαλιστικό τόνισε ότι «έχουμε μιλήσει για αντικοινωνικά και άδικα μέτρα. Έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από την Συνομοσπονδία ότι οι προωθούμενες αλλαγές υποσκάπτουν τα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος γι’ αυτό τις έχουμε απορρίψει κατηγορηματικά!»

Η ΓΣΕΕ μέχρι και αυτήν την ώρα, πρόσθεσε, καταθέτει συγκεκριμένες διορθωτικές προτάσεις για να διασωθεί στοιχειωδώς το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και διεκδικεί από την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει.

«Ας εφαρμόσει επιτέλους την πολιτική εκείνη η οποία θα την κρατήσει σε επαφή με την κοινωνία. Μια επαφή που κρέμεται από μια κλωστή. Επιβάλλεται μεταξύ άλλων:

»Να διασωθεί η 13 και 14 σύνταξη. Να αποφευχθεί η βίαιη προσαρμογή των ρυθμίσεων. Να μην επιβληθούν εξοντωτικά όρια ηλικίας και μείωσης συντάξεων στις γυναίκες, σε εκείνους που είναι κοντά στα σημερινά όρια συνταξιοδότησης, αλλά και στους εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Να μην θιγούν από τις αλλαγές οι εργαζόμενοι πριν την 1.1.1983 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ όπως γενικότερα στον Ιδιωτικό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Να προβλέπεται με σαφήνεια η κρατική χρηματοδότηση του συστήματος» τονισε ο κ. Παναγόπουλος.

«Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις», σημείωσε ο Σταύρος Κούκος (ΟΤΟΕ) και πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης». Τόνισε ακόμη ότι «τίθεται συνταγματικό ζήτημα».

«Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κου Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%» ο ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

«Για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης» υποστήριξε από πλευράς του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σταύρος Ανδρεάδης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό τερατούργημα» εντάσσοντας το νομοσχέδιο στους «σχεδιασμούς των Ευρωσυνθηκών για μείωση του κόστους εργασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ελάχιστων ενσήμων, «κάτι που ήταν ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία», όπως είπε, και υποστήριξε πως γενικότερα το κράτος με το νομοσχέδιο, «αποσκοπεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της ασφάλισης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024