Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα ενίσχυση, 150 εκατ. ευρώ, από την ΕΤΕπ για επέκταση του μετρό της Αθήνας

Νέα ενίσχυση, 150 εκατ. ευρώ, από την ΕΤΕπ για επέκταση του μετρό της Αθήνας

Χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για την επέκταση του μετρό της Αθήνας χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το δάνειο αφορά κυρίως, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία, των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Την ικανοποίηση του εκφράζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημ.Ρέππας και μιλά για απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης που επιδεικνύεται στα αναπτυξιακά έργα του υπουργείου.

Χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για την επέκταση του μετρό της
Αθήνας χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το δάνειο αφορά
κυρίως, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία, των
επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών.

Την
ικανοποίηση του εκφράζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημ.Ρέππας
για τη θετική εξέλιξη της χρηματοδότησης μεγάλων έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μιλά για απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης που επιδεικνύεται στα
αναπτυξιακά έργα του υπουργείου, ύστερα από τη σχετική ενημέρωση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας.

Όπως αναφέρεται
σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία επετεύχθη με τους ίδιους όρους που ισχύουν για
τις άλλες χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον ευνοϊκό
προσανατολισμό της Ευρώπης στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση για τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση υπεγράφη την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, και τον κ. Χρήστο Τσίτουρα, πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Το δάνειο αυτό αφορά, κυρίως, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία, των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Το Μάιο 2007, δόθηκε σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, από το Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω, μήκους 4,3 χλμ., με τρεις νέους σταθμούς.

Η επέκταση της γραμμής 3 συνεχίζεται με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία τριών νέων σταθμών και ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της εν λόγω γραμμής προς Χαϊδάρι, μήκους 1,4 χλμ., με ένα νέο σταθμό.

Το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ελληνικό θα προσθέσει στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους σταθμούς (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό). Η γραμμή 2 θα επεκταθεί περαιτέρω προς Ανθούπολη, με την προσθήκη 1,5 χλμ. και δύο σταθμών.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης δήλωσε ότι «η ΕΤΕπ στηρίζει, εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, τα σημαντικά έργα μετρό, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επέκταση του μετρό της Αθήνας θα ενισχύσει το συγκοινωνιακό σύστημα της πόλης με ένα ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην ελληνική πρωτεύουσα. Το έργο αυτό αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Τσίτουρας σχολίασε ότι «η Αττικό Μετρό είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΤΕπ, για να μπορέσει να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα έργα μετρό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πάντα με τη στήριξη των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη συνεργασία για τα μελλοντικά μεγάλα έργα των επεκτάσεων του μετρό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που τόσο υπηρετούν τους πολίτες των δύο ελληνικών μητροπόλεων. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε και σ’ αυτή την πρόκληση, όπως και στο παρελθόν».

Σημειώνεται ότι το μετρό της Αθήνας χρηματοδοτείται από κοινού από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την ΕΤΕπ, καθώς ανταποκρίνεται στο στόχο της ΕΕ για προώθηση της αστικής ανανέωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το συνολικό ύψος των δανείων, που έχει χορηγήσει η ΕΤΕπ για το μετρό της Αθήνας, από το 1994, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024