Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Και πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί, δηλώνουν ΕΚΤ και αξιωματούχοι ΕΕ-ΔΝΤ

Και πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί, δηλώνουν ΕΚΤ και αξιωματούχοι ΕΕ-ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας εφόσον κριθεί απαραίτητο, δηλώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ που διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση το πακέτο-διάσωσης. Ανάλογη δήλωση για πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί έρχεται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τριμηνιαίοι έλεγχοι, πρωτοφανής η επιτήρηση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας εφόσον κριθεί απαραίτητο, δηλώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ που διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση το πακέτο-διάσωσης. Ανάλογη δήλωση για πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί έρχεται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι εάν υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματικά μέτρα, τα συμπληρωματικά μέτρα θα ληφθούν» δήλωσε την Κυριακή ο Σέρβας Ντερόοζ, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν και αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδίδει τριμηναίες αναφορές για την πορεία του προγράμματος οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής και συμπλήρωσε: «θα υπάρχει μία συνεχής επιτήρηση, ίσως πρωτοφανής σε σχέση με ότι πράττουμε για άλλες χώρες».

Από την πλευρά του, ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι πολιτικές θα χρειαστεί να αναπροσαρμόζονται «κάθε στιγμή».

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Πολ Τόμσεν επισήμανε ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό και αξιόπιστο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά. Επισήμανε ότι βλέποντας οι αγορές την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα, θα υπάρξει σημαντική πτώση στα spreads.

Ο Τόμσεν επαίνεσε τις «δρακόντειες μεταρρυθμίσεις» στις οποίες προχωρά η χώρα και επισήμανε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα έως ότου αρχίσει η χώρα να λαμβάνει κονδύλια.

«Όταν ήλθαμε, η κυβέρνηση έβαλε το πακέτο, μπροστά μας, στο τραπέζι» είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Δεν έχει συζητηθεί, δεν υπάρχουν σχέδια, τίποτα» δήλωσε, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters.

Οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας «αρκετά κάτω» από το 3% του ΑΕΠ, αλλά προειδοποίησαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει βαρύ τίμημα και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα και για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι αγορές.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο κάλεσε με τη σειρά της την Αθήνα να είναι έτοιμη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα 16 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

«Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων» προσθέτει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι «το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί επίσης κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024