Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 800 μονάδες το spread, επεκτείνεται στην ευρωζώνη η κερδοσκοπική επιδρομή

Στις 800 μονάδες το spread, επεκτείνεται στην ευρωζώνη η κερδοσκοπική επιδρομή

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το spread στον 10ετή τίτλο να κινείται πάνω από τις 800 μονάδες. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα, καθώς η επιθετική υποβάθμιση από την S&P ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, προτείνει η αγορά, σε χαμηλό έτους το ευρώ.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το spread στον 10ετή τίτλο να σκαρφαλώνει σε νέο αρνητικό ρεκόρ, πάνω από τις 800μονάδες (αναφέρθηκε και «τιμή» 1.012),ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα, καθώς η επιθετική υποβάθμιση από την S&P ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Την Τρίτη, ηδιαφορά απόδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις712 μονάδες βάσης, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 680 μονάδων που σημειώθηκε την Δευτέρα.

Σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ανήλθε μέχρι τις827 μονάδες, ενώ άνοιξε στις 665.Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, το spreadήταν στις 140 μονάδες. Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 11,29%, ενώ άνοιξε στο 9,68%.

Στο περισσότερο ευμετάβλητο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο «πετάξε» μέχρι το 25% (+600 μονάδες μόνο την Τετάρτη, ενώ έχει πενταπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου).Ο αντίστοιχος πορτογαλικός τίτλος είναι στο 5,73% (+42 μονάδες) και ο ισπανικός στο 2,33% (+26 μονάδες)

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έχει εκτοξευθεί στις911,6 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο. Αυτό το επίπεδο δείχνει πιθανότητες χρεοκοπίας 47,97%, υψηλότερες απ’ ότι σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, το Πακιστάν και η Ουκρανία.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, οι παραπάνω τιμές δεν είναι καν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, καθώς ουσιαστικά η ΗΔΑΤ δεν λειτουργεί (τεράστια διαφορά τιμών αγοράς-πώλησης, ανυπαρξία ζήτησης, τιμές για ελάχιστους τίτλους κ.ά.).

Λόγω αυτών των συνθηκών, τα spreads στα ομόλογα παρουσιάζουν απότομες και βιαίες διακυμάνσεις. Έτσι, σύμφωνα με το Reuters η διαφορά απόδοσης στον 10ετή τίτλο ανήλθε μέχρι τις 1.012 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από το 1995, με το επιτόκιο του τίτλου να ξεπερνά το 11,50%.

Τα επιτόκια αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνουν ότι η Ελλάδα οδηγείται ή μάλλον σέρνεται δεμένη πισθάγκωνα στην αναδιάρθρωση του χρέους της (η «κομψή» έκφραση για την χρεοκοπία).

Επίθεση στο ευρώ

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρώπης, (η S&P υποβάθμισε εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οδηγώντας στα ύψη τα αντίστοιχα επιτόκια) εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα.

Το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε μέχρι τις 269 μονάδες (υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη) και του ισπανικού ως τις 132. Το πορτογαλικό CDS βρίσκεται στις408 μονάδες και το ισπανικό στις 211.

Μεγάλες απώλειες, 4,35% και 2,50%, σημειώνουν αντίστοιχα τα χρηματιστήρια σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο κίνδυνος είναι ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες στη χώρα μας θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, καθώς ενώ η Ελλάδα περιμένει ακόμα τα χρήματα της ευρω-στήριξης δεν υπάρχει καμία πρόνοια για αντίστοιχη βοήθεια σε άλλη χώρα της ευρωζώνης, εφόσον την χρειαστεί.

«Οι πολιτικοί πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις. Δεν είναι, πλέον ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά το σύνολο του ευρώ», λένε αναλυτές στο Bloomberg.

«Όσο δεν υπάρχει ελληνική λύση, θα υπάρχουν σπροβλήματα με τις άλλες περιφερειακές οικονομίες», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ζιλ Μεκ. «Κάθε εβδομάδα νομίζουμε ότι η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει και μετά τα πράγματα γίνονται χειρότερα», προσθέτει.

Την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Ζακ Καϊλού. Αν και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα απευθείας από τις κυβερνήσεις, μπορεί να το κάνει στη δευτερογενή αγορά.

«Θα στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι σίγουρη ότι τα κράτη-μέλη δεν θα χρεοκοπήσουν. Είναι ένα δυνατό σοκ εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.

Αυτό το ενδεχόμενο απέκλεισετο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη. «Δεν βλέπω καμία σύνδεση μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση», είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ερωτηθείς για το αν η ΕΚΤ συζητάει την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s,ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει ζημίες έως 200 δισ. ευρώστους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Όπως ανέφερε οοίκος αξιολόγησης, σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της (έχει ομόλογα αξίας περίπου 296 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, σύμφωνα με το Bloomberg),οι ομολογιούχοι θα ανακτήσουν το 30-50% των χρημάτων τους.

Η κρίση χρέους επηρεάζει και την ισοτιμία του ευρώ, που σήμερα, Τετάρτη, σημειώνει έντονες μεταβολές.

Νωρίτερα, υποχώρησε μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, στα 1,3145 δολάρια, στη συνέχεια, μετά τα δημοσιεύματα για επιπλέον βοήθεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα ενισχύθηκε, ωστόσο αργότερα περιόρισε τα κέρδη και λίγο πριν τις 12:00 ήταν στα 1,3165 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024