Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανάκαμψη 2% στο Χρηματιστήριο, προσδοκίες για ταχεία ενεργοποίηση της ευρω-στήριξης

Ανάκαμψη 2% στο Χρηματιστήριο, προσδοκίες για ταχεία ενεργοποίηση της ευρω-στήριξης

Σε θετικό έδαφος γύρισε το Χρηματιστήριο το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη μετά την απαγόρευση του short selling, ενώ στις αγορές ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών για την ταχεία ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Σημαντικά κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο από το μεσημέρι της Τετάρτης,  καθώς οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη μετά την απαγόρευση του short selling, ενώ στις αγορές ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών για την ταχεία ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Στις 14:55 ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 2,77% στις 1.743,60 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 234 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, η αγορά είχε υποχωρήσει μέχρι τις 1.664 μονάδες.

«(Η άνοδος οφείλεται) κατά 90% στην απαγόρευση του short selling και κατά 10% στις προσδοκίες ότι θα αποφύγουμε την χρεωκοπία στις 19 Μαΐου, καθώς θα λάβουμε βοήθεια», είπε στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 4%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,66% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη 2,74%.

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει κέρδη 6,98%.

Από τις μετοχές που διακινούνται, 100 σημειώνουν άνοδο, 82 πτώση και 44 παραμένουν σταθερές.

Η αγορά ομολόγων έχει εκτροχιαστεί, με το spread στο 10ετές ομόλογο να «πετά» πάνω από τις 800 μονάδες βάσης.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκανε «βουτιά» 9% την Τρίτη μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «ΒΒ+» από «BBB+» από τυν Standard & Poor’s, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης («αρνητικές προοπτικές»).

Ο οίκος προειδοποιεί μάλιστα τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι περιορίζονται στο 30-50% οι πιθανότητες να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους.

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε και την αξιολόγηση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, μείωσε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ+», της Alpha Bank σε «ΒΒ», της Eurobank σε «ΒΒ» και της Πειραιώς σε «ΒΒ».

Οι προοπτικές είναι αρνητικές στις αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών, είπε η S&P, αναφέροντας τη μεγάλη έκθεσή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν.

«Πιστεύουμε ότι η κερδοφορία τους θα μειωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, κυρίως λόγο των μεγάλων πιέσεων στα περιθώρια των τραπεζών και στις αυξημένες προβλέψεις», επισήμανε.

Σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε το short selling μετοχών μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Απώλειες σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λιγότερες σε σχέση με νωρίτερα, και κυρίως οι αγορές σε Πορτογαλία (-4,69%) και Ισπανία (-2,90%), καθώς η κρίση χρέους εξαπλώνεται στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνηςμ ενώ

Στο Λονδίνο ο FTSE-100 ελιναι ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,01)%, στο Παρίσι ο CAC-40 σημειώνει πτώση 0,76% και στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι χαμηλότερα κατά 0,76%

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024