Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριν από τις 19 Μαΐου τα δάνεια του μηχανισμού, διαβεβαίωνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Πριν από τις 19 Μαΐου τα δάνεια του μηχανισμού, διαβεβαίωνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Δεν τίθεται κανένας κίνδυνος στάσης πληρωμών για την Ελλάδα, καθώς τα χρήματα του «μηχανισμού» θα εκταμιευτούν νωρίτερα από τις 19 Μαΐου, καθησύχασε ο υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας και με το spread να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ. Ακόμη, διαβεβαίωσε για την επαρκή ρευστότητα των τραπεζών και την ασφάλεια των καταθέσεων. Τι είπε για 13ο και 14ο μισθό, απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις.

Δεν τίθεται κανένας κίνδυνος στάσης πληρωμών για την Ελλάδα, καθώς τα χρήματα από το μεικτό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ θα εκταμιευτούν νωρίτερα από τις 19 Μαΐου, καθησύχασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P και με το spread των ελληνικών ομολόγων να έχει καταγράψει την Τρίτη νέο αρνητικό ρεκόρ.

«Όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, τονίζοντας πως η Ευρώπη «έχει αποδείξει πως ακόμη και στο νήμα λειτουργεί πάντα συλλογικά».

Οι διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και το ΔΝΤ βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο της συνολικής συμφωνίας και θα έχουν «με άνεση» ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας, διαβεβαίωσε ο υπουργός, και τόνισε ότι η εκταμίευση θα γίνει πριν τις 19 Μαΐου, κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα, αφού πρέπει να διαθέτει 9 δισ. ευρώ περίπου για ομόλογα που λήγουν.

Επίσης ο υπουργός επισήμανε με έμφαση ότι η σημερινή υποβάθμιση της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη.

Ο υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό «δεν έχει τεθεί από κανέναν και ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε, προσθέτοντας ότι και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε. 

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Γερμανίας ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν νοείται» η Γερμανία να «μπλοκάρει» τον μηχανισμό παροχής οικονομικης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Απλώς ίσως να μην είναι από τους πρώτους που θα «δανείσουν» την Ελλάδα, αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που επιβάλλονται από το δίκαιο και τις πολιτικές συνθήκες στην χώρα, εξήγησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ακόμη ο υπουργός και με αφορμή την υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από την S&P αλλά και τις φήμες περί φυγής καταθέσεων κτλ διαβεβαίωσε για την ασφάλεια και την επάρκεια ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες, τόνισε ο υπουργός. Επίσης εξήγησε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Στην εξασφάλιση, άλλωστε, επαρκούς ρευστότητας για τις τράπεζες αποσκοπούσε και η παράταση της ισχύος έως τον Ιούνιο του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, που επί της ουσίας αφορά την «επανεργοποίηση» του «πακέτου των 28 δισ. ευρώ» προς τις τράπεζες, αλλά και η απόφαση της ΕΚΤ για παράταση πέραν του 2010 των ελαστικών κριτηρίων σε ό,τι αφορά την αποδοχή ομολόγων χαμηλότερης αξιολόγησης ως εγγυήσεων για παροχή δανείων στις τράπεζες.

Το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, ο Γ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σημειώνοντας για άλλη μία φορά πως η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν έχει να κάνει με τους μισθούς.

Ανέφερε ακόμη πως μια περικοπή του 13ου και 14ου μισθού έχει και πολλές παρενέργειες, π.χ. στα ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρήματα που προβάλλονται από την ελληνική πλευρά στην τρόικα.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων έχει τεθεί στο τραπέζι και εξετάζεται, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι και σε αυτό το μέτρο η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει αντιρρήσεις. Ωστόσο φάνηκε λιγότερο «μαχητικός» από ότι στο θέμα κατάργησης μισθών.

Τα χαρτιά του ο υπουργός απέφυγε ν ανοίξει και σε ότι αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως τόνισε με νόημα ο υπουργός η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται στη διαπραγμάτευση χωρίς ευθύνη και συναίσθηση, αλλά θα ήταν λανθασμένη κίνηση «να θέσω κόκκινες γραμμές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις, ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024