Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Standard & Poors

Υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Standard & Poors

Εν μέσω ανησυχιών ότι η ελληνική κρίση χρέους μπορεί να μεταδοθεί και στην Πορτογαλία, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε την Τρίτη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε Α- από Α+ με αρνητικές προοπτικές. Μετά την Ελλάδα και η Πορτογαλία μπαίνει στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Εν μέσω ανησυχιών ότι η ελληνική κρίση χρέους μπορεί να μεταδοθεί και στην Πορτογαλία, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε την Τρίτη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε Α- από Α+ με αρνητικές προοπτικές.

Σε ανακοίνωσή της ηStandard & Poors αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τους «ενισχυμένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία».

Κατά τον διεθνή οίκο, η Πορτογαλία θα έχει στάσιμη ανάπτυξη για το 2010 και εφόσον το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος υπερβούν τις εκτιμήσεις, η Standard & Poors προειδοποιεί για νέα υποβάθμιση.

Μετά την Ελλάδα το επόμενο «θύμα» της διεθνούς κερδοσκοπίας ίσως είναι η Πορτογαλία, όπως δείχνουν τις τελευταίες ημέρες η άνοδος των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Και η Πορτογαλία μπαίνει στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας

Μετά τη μεγάλη υποχώρηση του βασικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας (-5,60%) την Τρίτη, την αναταραχή στα spread και την υποβάθμιση από την Standard & Poors, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της, τονίζοντας ότι «πρέπει να αντεπιτεθούμε μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε από τις αγορές».

«Ας παραμείνουν λοιπό γαλήνιοι και ας επαναφέρουμε τις αγορές στη νηφαλιότητα. Θα κάνουμε το παν δυνατόν για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να περιστείλουμε τα ελλείμματά της» υπογράμμισε ο Φερνάντο Τεχέιρα.

Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι «αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, εντούτοις τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας παρουσιάζονται αδύναμα».

«Πορτογαλία και Ελλάδα δεν είναι οι ίδιες πραγματικότητες, σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024