Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός κάθε ελέγχου το spread των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε τις 700 μονάδες

Εκτός κάθε ελέγχου το spread των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε τις 700 μονάδες

Νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, πάνω από τις 700 μονάδες βάσης, σημείωσε την Τρίτη το spread στο 10ετές ομόλογο, καθώς οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν με τον ένα ή άλλο τρόπο μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της κυβέρνησης, ενώ νευρικότητα προκαλεί και η στάση της κυβέρνησης Μέρκελ.

Εντείνονται οι ήδη ασφυκτικές πιέσεις στο κόστος κρατικού δανεισμού, με το spread στο 10ετές ομόλογο να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ.

Την Τρίτη σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας ξεπέρασε ακόμη και τις 700 μονάδες βάσης, ενώ στις αγορές «παίζει δυνατά» το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Νευρικότητα προκαλεί και η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης Μέρκελ. Η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μην λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της, σύμφωνα όσα δήλωσε την Τρίτη ο ειδικός επί θεμάτων προϋπολογισμού των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), του κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συναπισμό και έχει τις πιο επιθετικές θέσεις για το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο Reuters, την Τρίτη, ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ (CDU) για θέματα προϋπολογισμού, θα εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ την Τετάρτη, στο Βερολίνο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε τη φημολογία για αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι αυτό το θέμα δεν συζητείται στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ

Η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 712 μονάδες βάσης, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 680 μονάδων που σημειώθηκε την Δευτέρα, ενώ λίγο μετά τις 17:30 ήταν στις 670. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 ήταν στις 140 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο είναι 9,66% και του 2ετούς 15,14% (+1,97%).

Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ομολόγων είναι ακραίες (απουσία συναλλαγών, ανύπαρκτη ζήτηση, τιμές σε ελάχιστους τίτλους κ.τλ.), με αποτέλεσμα η εικόνα που διαμορφώνεται να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτική της πραγματικής κατάστασης.

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) σκαρφάλωσε μέχρι τις 770 μονάδες βάσης.

Το spread στα 3ετή ομόλογα κινείται στις 1.270 μονάδες (το επιτόκιο στο 13,75%), ενώ το spread στα 2ετή βρίσκεται στις 1.475 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

«Παρά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2010 και τις δηλώσεις των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου και του Eurogroup στις 11 Απριλίου, οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές παραμένουν και πρόσφατα έχουν ενταθεί», δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της τράπεζας για το 2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι σημαντικό το οικονομικό πρόγραμμα που εκπονείται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές να εξειδικεύει τα εκτενή δημοσιονομικά μέτρα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τα πρωταρχικά αίτια των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, τρία σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους καλλιεργούνται από μερίδα του αγγλοσαξονικού Τύπου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Το βασικό σενάριο που προβάλλουν τα ξένα ΜΜΕ αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων. Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν τα 60.

Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι, κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνο μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, παίρνοντας ανάσα πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος.

Στο τρίτο σενάριο, της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα, βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. «Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια είναι τελικά 45 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές», εξηγεί στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Το 2011, η ονομαστική αξία των ομολόγων που λήγουν είναι 27,67 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα αξία τους όμως, μετά την κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων, είναι σήμερα 25,67 δισ. ευρώ. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος για παράδειγμα 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ.

Οι τράπεζες και πάλι θα είχαν ζημίες, αλλά η διαδικασία δεν θα ήταν υποχρεωτική. Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Η αγορά προεξοφλεί πλέον ξεκάθαρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή στάση πληρωμών, τονίζει σε ανάλυση της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι η πεποίθηση αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στις υψηλές αποδόσεις των κρατικών τίτλων που κατατάσσουν το ελληνικό χρέος μεταξύ αυτών που εμφανίζουν υψηλό πιστωτικό κίνδυνο (αδυναμία εξυπηρέτησης ή/και αποπληρωμής στη λήξη), αλλά και από την αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων.

Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων σημαίνει ότι οι βραχυχρόνοι τίτλοι έχουν υψηλότερα επιτόκια από τους μακροχρόνιους.

Πιθανότητες 43,67% για χρεοκοπία δείχνουν τα CDS

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας βρέθηκε η Ελλάδα, αφού οι πιθανότητες της διαρκώς αυξάνονται.

Στη γενική κατάταξη, η CMA διαμορφώνει τις πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει στο 43,67%, περισσότερες από τη Βενεζουέλα (43,61%), την τρεις φορές χρεοκοπημένη Αργεντινή (42,92%), το Πακιστάν (36,44%), την Ουκρανία (31,76%), το Ιράκ (25,38%) και το Ντουμπάι (25,34%).

Στις αρχές Απριλίου η Ελλάδα βρισκόταν στην έκτη θέση με 26% πιθανότητες χρεοκοπίας. Μέσα στη 10άδα και η Πορτογαλία, η θέση της οποίας διαρκώς αυξάνεται φτάνοντας τις 23,85%.

Σκληρά μέτρα υπαγορεύει το Βερολίνο

Μέτρα-σοκ, που θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο, περιλαμβάνει το μνημόνιο που πιέζεται να υπογράψει η Αθήνα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανείων του Ταμείου και των χωρών της ευρωζώνης. Το «συμβόλαιο», που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την Κυριακή, θα εγκριθεί πρώτα από τη Γερμανία. για το λόγο αυτό, στο Βερολίνο μεταβαίνουν την Τετάρτη ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων όπως επίσης και την κατάργηση του ορίου 2% τον μήνα στις απολύσεις.

Το περιεχόμενο του μνημονίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την Κυριακή 2 Μαΐου κι αφού παρασκηνιακά θα έχει εγκριθεί και από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι θα εγκρίνει τη βοήθεια προς την Ελλάδα με την απαραίτητη προϋπόθεση να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάθος χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

H Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε περαιτέρω μέτρα μείωσης δαπανών και να δείξει ότι μπορεί να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη πριν η Γερμανία εγκρίνει την χορήγηση έκτακτης βοήθειας προς τη χώρα, είπε.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μην λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της, σύμφωνα με τον ειδικό επί θεμάτων προϋπολογισμού των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), του κόμματος που συμμετέχει στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό και έχει την σκληρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Ίσως κάποιος να πρέπει να πει όχι, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έρθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη», είπε την Τρίτη ο Γιούργκεν Κόπελεν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deuschlandfunk.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024