Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους διακινούνται τώρα από διεθνή μέσα ενημέρωσης

Σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους διακινούνται τώρα από διεθνή μέσα ενημέρωσης

Τρία σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καλλιεργούνται από μερίδα του αγγλοσαξονικού Τύπου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που αποτελεί απειλή στη σταθερότητα του ευρώ και του τραπεζικού συστήματος. 

Τρία σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους καλλιεργούνται από μερίδα του αγγλοσαξονικού Τύπου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τις τελευταίες ημέρες ο ξένος Τύπος αναδεικνύει σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους απειλητικά για τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και του τραπεζικού συστήματος.

Το βασικό σενάριο που προβάλλουν τα ξένα ΜΜΕ αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της. Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δ ημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων.

Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν 60 ευρώ. Πρακτικά, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας αφού ομολογεί αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεών της.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης είναι καταστροφικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 40 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ενώ οι τράπεζες της Γαλλίας διακρατούν ελληνικό χρέος της τάξεως των 70 δισ. ευρώ.

Δεδομένο θεωρείται, άλλωστε, πως στην περίπτωση όπου η Ελλάδα έκανε τέτοια αναδιάρθρωση, θα άνοιγε την πόρτα εξόδου της από την Ευρωζώνη καθώς το πλήγμα θα ήταν καταλυτικό και για το ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνο υ μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, παίρνοντας ανάσα πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος που αναπαράγει και διογκώνει το πρόβλημα.

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι επιπτώσεις για τις τράπεζες είναι σοβαρές αφού θα στερηθούν τη ρευστότητα κατά τη λήξη των ομολογιών που κατέχουν. Βέβαια δεν χάνουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία εξοφλούνται στο σύνολό τους στη λήξη των ομολόγων.

Στο τρίτο σενάριο της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα, βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. «Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια είναι τελικά 45 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές», εξηγεί στέλεχος της αγοράς ομολόγων. Το 2011, η ονομαστική αξία των ομολόγων που λήγουν είναι 27,67 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα αξία τους όμως, μετά την κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων, είναι σήμερα 25,67 δισ. ευρώ. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος για παράδειγμα 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ. Οι τράπεζες και πάλι θα είχαν ζημίες, αλλά η διαδικασία δεν θα ήταν υποχρεωτική. Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024