Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ

Κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ

Αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων, κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και μείωση του κατώτατου μισθού που σήμερα ανέρχεται στα 780 ευρώ, ζητούν από την κυβέρνηση τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει στα Νέα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Εργασίας έχει σήμερα, Δευτέρα, συνάντηση με τη ΓΣΕΕ.

Αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων, κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και μείωση του κατώτατου μισθού που σήμερα ανέρχεται στα 780 ευρώ, ζητούν από την κυβέρνηση τα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά την συνάντησή του την προηγούμενη Παρασκευή με στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει να καταργήσει τον 14ο μισθό και εάν είναι στις προθέσεις της η χορήγηση 12 μόνο μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, στην συνάντηση εξετάσθηκαν ζητήματα σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, το νομικό καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το καθεστώς των απολύσεων, την περικοπή της αποζημίωσης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του ποσοστού των απολύσεων του 2% μηνιαίως, αλλά και το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο τα θέματα αυτά δεν ετέθησαν ως προϋποθέσεις εφαρμογής του μηχανισμού υποστήριξης της Ελλάδας.

Ο υπουργός αποσαφήνισε πως το υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο σε τέτοιες επιλογές, καθώς η κατάργηση των επιπλέον δύο μισθών θα είναι μια απολύτως καταστροφική επιλογή για τους εργαζομένους, την αγορά, και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημειώνοντας πως κάθε μισθός σημαίνει για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης 2 δισ. ευρώ.

Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε πως ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ και στις συστάσεις πολιτικής που έδωσε το Εcοfιn με την απόφασή του, της 16ης Φεβρουαρίου, καθώς οι προωθούμενες παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους.

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμαινε πως η προσφυγή στον μηχανισμό ήταν «προσφυγή διάσωσης της πατρίδας» και προσθέτει πως η συνεπής εφαρμογή του μηχανισμού όπως και η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και όλων των πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ελλάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024