Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πρώτα οι συνομιλίες της Ελλάδας με το ΔΝΤ και μετά η βοήθεια» λέει η Μέρκελ

«Πρώτα οι συνομιλίες της Ελλάδας με το ΔΝΤ και μετά η βοήθεια» λέει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν οριστεί το ποσό της βοήθειας που θα λάβει η Αθήνα ή πριν ληφθούν άλλες αποφάσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν οριστεί το ποσό της βοήθειας που θα λάβει η Αθήνα ή πριν ληφθούν άλλες αποφάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε το πρωί της Παρασκευής με την κ. Μέρκελ «και οι δύο συμφώνησαν ότι η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από τον Γιώργο Παπανδρέου, η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα οριστεί το ποσό της βοήθειας και δεν θα ληφθούν άλλες αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Τόνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα εξαρτηθεί από «πολύ αυστηρούς όρους», ανάμεσά τους η παρουσίαση ενός αξιόπιστου οικονομικού προγράμματοςγια τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματοςκαι η έγκρισή του από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

«Μόνο όταν αυτά τα δύο βήματα έχουν ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένη ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένου και το τι είδους βοήθεια και πόση (θα δοθεί)» πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «θα χρειαστούν κάποιες ημέρες» πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

Επανέλαβε, πάντως, τη σημασία της βοήθειας προς την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.

«Είμαι σε πλήρη συμφωνία (με τον υπουργό Εξωτερικών) Γκουίντο Βέστερβελε, ότι η σταθερότητα του νομίσματός μας είναι προτεραιότητα, από την άλλη συμφωνούμε επίσης ότι οι προσπάθειες μείωσης δαπανών της Ελλάδας πρέπει να είναι απολύτως αξιόπιστες» τόνισε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει σκληρά να διασφαλίσει ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα αποτελέσει μεμονωμένη περίπτωση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να συζητήσουν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιόεργκ Ασμουσεν.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών προκειμένου να εγκριθεί η οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης αυξήθηκε, δήλωσε, μετά την ανακοίνωση του Γ.Παπανδρέου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αξελ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες «εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024