Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαφές Παπακωνσταντίνου με ΔΝΤ σε Αθήνα και Ουάσινγκτον

Επαφές Παπακωνσταντίνου με ΔΝΤ σε Αθήνα και Ουάσινγκτον

Με τον Γ.Παπακωνσταντίνου και τον Ανδρέα Λοβέρδο συναντάται σήμερα, Παρασκευή, το κλιμάκιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για το κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Τ.Γκάιτνερ. Δραματικοί τόνοι επικράτησαν χθες, Πέμπτη, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, για το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Βαρύ το κλίμα στον απόηχο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων, της υποβάθμισης από τη Moodys και της εκτόξευσης των spreads.

Κρίσιμες συναντήσεις με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα έχει αύριο και την Κυριακή στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Πριν αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει σήμερα το πρωί για δεύτερη φορά το εικοσαμελές κλιμάκιο των αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ΕΕ, από το οποίο θα ενημερωθεί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις νεότερες προτάσεις της «τρόικας».

Οι τεχνοκράτες, με τις προτάσεις τους, στρώνουν χαλί για μεγάλες ανατροπές στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που ζητάνε είναι αναλυτικό και ποσοτικοποιημένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και αλλαγών, σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό τομέα, για τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στις προτάσεις τους και στα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, και το κλίμα αυτό έχουν ήδη μεταφέρει στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει αύριο, Σάββατο, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για την πρόοδο της δημοσιονομικής προσπάθειας της Ελλάδας, τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα το 2011 και το 2012.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το ύψος της άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης που θα παράσχει το ΔΝΤ στην χώρα μας , εντός 48 ωρών από την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Αυτή υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ και θα παρασχεθεί με επιτόκιο 2,86%.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό στήριξης, ώστε να απαντήσει αποτελεσματικά στους κερδοσκόπους και να αποσυμπιέσει τις πιέσεις που πλήττουν τα ελληνικά ομόλογα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως το ταξίδι του κ. Παπακωνσταντίνου δεν σχετίζεται με την υποβολή αιτήματος ενεργοποίησης της βοήθειας, αλλά με την αποκρυστάλλωση σημαντικών πτυχών του μηχανισμού και την ενημέρωση του ΔΝΤ για τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024