Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένη η ΕΕ για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα

Διχασμένη η ΕΕ για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα

Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων καθ οδόν προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, με τους «27» να έχουν διχαστεί επί του ζητήματος της βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Ανγκελα Μέρκελ αμφισβήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο να απασχολήσει τη Σύνοδο το θέμα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι εάν η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει μια χώρα της Ευρωζώνης, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Νέες πιέσεις Μπαρόζο υπέρ της απόφασης για μηχανισμό βοήθειας. Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Μέρκελ.

2

Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων καθ οδόν προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, με τους «27» να έχουν διχαστεί επί του ζητήματος της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγελάριος Ανγκελα Μέρκελ αμφισβήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο να απασχολήσει τη Σύνοδο το θέμα, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι εάν η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει μια χώρα της Ευρωζώνης, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Νέες πιέσεις ασκεί ο πρόεδρος της Κομισιόν υπέρ της λήψης απόφασης για μηχανισμό βοήθειας.

«Η βοήθεια δεν θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου»

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε: «Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από χρήματα, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και η ελληνική κυβέρνηση. Γι αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη Σύνοδο της Πέμπτης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε: «Η βοήθεια δεν θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης την Πέμπτη».

Νέες πιέσεις Μπαρόζο

Η τοποθέτηση της Μέρκελ ήρθε σε αντίθεση με την εισήγηση του προέδρου της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που ζήτησε την Παρασκευή να αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μετά τις δηλώσεις της Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε, με συνέντευξη του που δημοσίευεται στη γερμανική εφημέριδα Handelsblatt τη Δευτέρα, ασκώντας πιέσεις προς το Βερολίνο να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα.

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης, δήλωσε ο Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα.

Την Παρασκευή, ο Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας», αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα «να λύσει με επείγουσα διαδικασία» το ελληνικό πρόβλημα και αυτό «ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών» πρόσθεσε.

«Ο μηχανισμός βοηθείας που εμείς έχουμε προτείνει δεν προσκρούει στον κανόνα του no bail out της συνθήκης της ΕΕ, αλλά ούτε και στα συντάγματα των χωρών», επιμένει ο Μπαρόζο.

Απαντώντας, δε, στο Βερολίνο που ζήτησε τον αποκλεισμό χωρών από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση συστηματικής παραβίασης των κανόνων, ο Μπαρόζο τόνισε: «Το θέμα ενός αποκλεισμού δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη» και πρόσθεσε πως μετά τη δύσκολη έγκριση της συνθήκης της Λισαβόνας «δεν θα ήθελα τώρα να φιλοσοφήσω για άλλες ενδεχόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης».

Υπέρ βοήθειας της Ελλάδας από την ΕΕ η Ιταλία

Στο πλευρό της Ελλάδας και των χωρών που ζητούν να υπάρξει στήριξη της χώρας τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι την Κυριακή.

Η Ιταλία είναι «απολύτως υπέρ» της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δήλωσε στο Reuters ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημείωσε πως είναι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. «Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό», παρατήρησε ο Μπερλουσκόνι.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός προχώρησε ένα ακόμη βήμα, υποστηρίζοντας τις θέσεις που έχει εκφράσει το Παρίσι και η Αθήνα, ότι δηλαδή το ζήτημα αγγίζει το πυρήνα της υπάρξης της Ευρωζώνης καθ αυτής. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε: «Εάν η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει μια χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, τότε δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής της Ένωσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024