Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενστάσεις από την Κομισιόν για τη διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ

Ενστάσεις από την Κομισιόν για τη διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ

Από την προκαταρκτική εξέταση της Κομισιόν φαίνεται ότι στη διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της Οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

2

Από την προκαταρκτική εξέταση της Κομισιόν φαίνεται ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της Οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, τονίζει, για τη διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

Ο κ. Χουντής ανέφερε στην ερώτηση του ότι «κατά τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων Επιτρόπων, ο κ. Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτησή μου σχετικά με καταγγελίες ότι αγνοήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων κατά την πώληση του ΟΤΕ στην DT, δεσμεύτηκε πως το θέμα θα επανεξεταστεί και θα φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί σωστά η κοινοτική νομοθεσία.

«Η μη υποβολή δημόσιας προσφοράς κατά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην DT, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το νόμο 3461/2006 (ΦΕΚ106, 30.5.2006), έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2004/25/EK, με συνέπεια την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειοψηφούντων μετόχων του ΟΤΕ, δηλαδή 108.000 φυσικών προσώπων, 4.000 νομικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικών ταμείων εργαζομένων, τα οποία απώλεσαν τεράστια ποσά», υποστήριξε ο κ. Χουντής.

Ο Γάλλος επίτροπος αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου 2009 έχει ξεκινήσει επίσημη διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας, επειδή κατά την πώληση του ΟΤΕ στην DT δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της Οδηγίας 2004/25 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων.

Η απάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «όχι μόνο ματαιώνει την προσπάθεια της DT να εξαγοράσει επιπλέον μετοχές που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά θέτει επιτακτικά το θέμα της επανεξέτασης της πώλησης του ΟΤΕ ή την εκ των υστέρων αποζημίωση των μικρομετόχων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

Αναλυτικά, στην απάντησή του, ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει:

«Κατόπιν της καταγγελίας από τον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, η οποία αφορά την απόκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2009, και ζήτησε να αποσαφηνιστεί, μεταξύ άλλων, γιατί στην περίπτωση της απόκτησης μετοχών του OTE από την DT δεν ενεργοποιήθηκε η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς, καθώς και πώς έχει εξασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων των μειοψηφούντων μετόχων. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση.»

» Από την προκαταρκτική εξέταση της Επιτροπής φαίνεται ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων. Συν τοις άλλοις, η δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από τις εν λόγω διατάξεις έχει ερμηνευθεί κατά τρόπο πολύ διασταλτικό.»

» Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί τα θέματα αυτά και δεν θα παραλείψει να δώσει συνέχεια τους προσεχείς μήνες.»

Και ο κ. Χουντής συνεχίζει:

«Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μπαρνιέ, η ελληνική κυβέρνηση από τις 22 Οκτωβρίου, για τέσσερις τουλάχιστον μήνες, όχι μόνο κρατάει κρυφό το γεγονός της επιστολής της Επιτροπής, αλλά μέχρι χθες ενθάρρυνε τους Γερμανούς να ζητούν επιπλέον μετοχές από αυτές που κατέχει το ελλληνικό δημόσιο, προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ και των θυγατρικών του.»

» Καλούμε την κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση μέσα στην Βουλή, με δηλώσεις του τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Βενιζέλου και του εκπροσώπου Τύπου και νυν υπουρηού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ζητούσε την ακύρωση της συμφωνίας ελληνικού δημοσίου με την DT ως αντιβαίνουσα στην κοινοτική νομοθεσία, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ που έγινε με βάση το Ν.3461/2006 που παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024