Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ό,τι έγινε, έγινε φανερά» λένε για τη συμφωνία του 2001 με την Goldman Sachs

«Ό,τι έγινε, έγινε φανερά» λένε για τη συμφωνία του 2001 με την Goldman Sachs

«Ό,τι έγινε, έγινε φανερά, δεν κρύφτηκε από κανέναν και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται κανόνες της Εurostat», τονίζει ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Χρ.Σαρδελής, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Goldman Sachs που έφεραν στην επιφάνεια οι New York Times.

2

«Ό,τι έγινε, έγινε φανερά, δεν κρύφτηκε από κανέναν και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται κανόνες της Εurostat», τονίζει στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Χρ.Σαρδελής, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Goldman Sachs, το 2001, που έφεραν στην επιφάνεια οι New York Times.

«Πρόκειται για πρακτικές που ήταν τότε νόμιμες» σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους συμβάσεις ανταλλαγής χρέους δεν χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το 2001, η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης currency swaps. Το συγκεκριμένο «εργαλείο» δούλεψε στην Ελλάδα ως εξής:

Χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γεν μετατράπηκε σε ευρώ, με διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Το «κλειδί» για τη μείωση του χρέους -ή την εξαφάνιση χρέους όπως κατηγορεί την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος- ήταν η ισοτιμία.

Τότε, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στα 0,85 δολάρια. Όμως, η Goldman Sachs φέρεται να «αγόρασε» αυτό το χρέος με ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,30 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, το χρέος μίκρυνε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα άρχιζε να ξεπληρώνει το συγκεκριμένο ποσό χρέους από το 2004 έως και το 2019, με ετήσια επιβάρυνση για το έλλειμμα της τάξεως του 0,15% του ΑΕΠ. Όμως, με παρέμβαση του τότε υπουργού Γ.Αλογοσκούφη, το 2005, η σύμβαση με την επενδυτική τράπεζα επεκτάθηκε έως το 2039.

Γ.Δρυς: Έμμεσος δανεισμός σύμφωνος με τους κανόνες

Στο θέμα αναφέρθηκε την Τρίτη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Δρυς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«[…] πρόκειται γιαswaps, δεν είναι ένα, είναι αρκετά swaps, της δεκαετίας του 1990 , τα οποία έληγαν όλα αυτά το 2001, την περίοδο εκείνη όπως ξέρετε πολύ καλά προσπαθούσαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας για την ένταξη μας στην ΟΝΕ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο είναι υπεύθυνο για αυτά τα θέματα σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ έκανε μια διερεύνηση της αγοράς και τελικά κατέληξε σε μια συμφωνία με την Goldman Sachs.»

»Και ο κύριος Σαρδελής, ο τότε γενικός διευθυντής, είδε τη συμφωνία αυτή [και] έκρινε ότι είναι συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο[καθώς]είχαν γίνει επανειλημμένες τέτοιες ενέργειες από άλλες χώρες π.χ. από την Ιταλία.»

» Στην ουσία πρόκειται για έναν έμμεσο δανεισμό, που είναι σύμφωνος με τους κανόνες της Eurostat, απολύτως σύμφωνος. Προφανώς ήξερε»,η Eurostat, σημείωσε ο πρώην υπουργός.

«Ο κύριος στόχος μας ήταν η ένταξη μας στην ΟΝΕ, αν κάναμε διαδικασίες που ίσχυαν σε όλη την Ευρώπη ήταν κακό; Έπρεπε να διασφαλίσουμε τους όρους που άλλες χώρες χρησιμοποίησαν ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε και υποστήριξεότι δεν είναι «καθόλου αθώα»η στιγμή της δημοσιοποίησης της συμφωνίας.

* Σε ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνης, προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητείται να γίνει γνωστό πόσες και ποιες συμφωνίες οποιασδήποτε μορφής προείσπραξης μελλοντικών δημοσίων εσόδων και κερδών καθώς και οποιεσδήποτε συμφωνίες ανταλλαγής περιουσιακών του στοιχείων έχει συνάψει το Δημόσιο από το 2000 έως σήμερα, πόσες και ποιας μορφής νομισματικές συναλλαγές (currency trade) και για ποιους λόγους έχει συνάψει από το 2000 και ποια ήταν αναλυτικά η νομισματική συναλλαγή δισ. ευρώ του 2001, «την οποία προώθησε η Goldman Sachs και με την οποία απεκρύβη ισόποσος δημόσιος δανεισμός.»

Σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024