Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από τις 330 μονάδες το spread στα ομόλογα

Πάνω από τις 330 μονάδες το spread στα ομόλογα

Μέχρι τις 336 μονάδες βάσης σκαρφάλωσε την Τρίτη η διαφορά απόδοσης στα 10ετή ομόλογα, καθώς οι αγορές αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα έχει προθεσμία 30 ημερών μέχρι να πάρει πρόσθετα μέτρα στην οικονομία.

2

Μέχρι τις 336 μονάδες βάσης σκαρφάλωσε την Τρίτηη διαφορά απόδοσης στα 10ετή ομόλογα, καθώς οι αγορές αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα έχει προθεσμία, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, να πάρει πρόσθετα μέτρα στην οικονομία.

Στις 15:20 το spread διαμορφωνόταν στις 316 μονάδες.

Το κόστος ασφάλισης των 5ετών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών ανήλθε στις 369,8 μονάδες βάσης από 354,3 μονάδες την Καθαρά Δευτέρα.

Την Καθαρά Δευτέρα, το spreadέκλεισε στις 305 μονάδες, σε μία συνεδρίαση με πολύ χαμηλό όγκο λόγω της αργίας, ενώ την περασμένη Παρασκερυή είχε ανέλθει μέχρι τις 302 μονάδες.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειακές ανάγκες ύψους 24 δισ. ευρώ στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, ενώ το μέσο μηνιαίο έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι πιέσεις στα ομολόγα αναμένεται -εκτός απροόπτου- να συνεχισθούν, μέχρι το Δημόσιο να αποδείξει ότι μπορεί να δανειστεί τα ποσά που χρειάζεται, χωρίς να αναγκαστεί να δίνει επιτόκιο αναδυόμενης οικονομίας στους πιστωτές του.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν την Ελλάδα την Δευτέρα να πάρει μέχρι τα μέσα Μαρτίου πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για την μείωση του ελλείμματος, αλλά, σε σχέση με την πολιτική δέσμευση στήριξης της προηγούμενης εβδομάδας, δεν ανακοινώθηκε κάτι συγκεκριμένο για τη στήριξη της χώρας, σε περίπτωση που οι πιέσεις των αγορών όσον αφορά τον δανεισμό καταστούν ανεξέλεγκτες.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια στην κατεύθυνση της μείωσης του ελλείμματος και να κατανοήσει ότι οι άλλοι πολίτες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τα δικά της λάθη, είπε, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δράση ή να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κυρώσεων, υπογράμμισε.

Στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το πακέτο ευρω-στήριξης«είναι φτιαγμένο στα μέτρα της Ελλάδας, αλλά είναι φτιαγμένο στα μέτρα της επί της αρχής. Δεν βλέπω την ανάγκη να το επεκτείνουμε και σε άλλες χώρες».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν ακολουθούν, είπε: «Ανησυχώ με αυτήν την παράλογη συμπεριφορά των χρηματοοικονομικών αγορών. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 4%, θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα. Δεν θε πρέπει να δεχόμαστε να είμαστε ο στόχος τωναγορών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024