Προθεσμία 30 ημερών

Ασφυκτικές πιέσεις από το Eurogroup για πρόσθετα μέτρα

Ασφυκτικές πιέσεις από το Eurogroup για πρόσθετα μέτρα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  
in.gr audio player
Βρυξέλλες

Προθεσμία 30 ημερών δίνει το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσει την εικόνα των δημόσιων οικονομικών, διαφορετικά, από τις 16 Μαρτίου η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα.

Στο επίκεντρο των πρόσθετων αυτών μέτρων η αύξηση του ΦΠΑ, οι φόροι σε είδη πολυτελείας και η κατάργηση του 14ου μισθού.

Χωρίς να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ότι, όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

Μέτρα και ερήμην

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ώς τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων.

Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα.

Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα: την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα ΙΧ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

Συνεχίζοντας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που συνδέονται είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους.

«Έμπρακτη στήριξη όταν χρειαστεί»

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και τόνισε ότι αν και όταν χρειαστεί θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης. 

«Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος που επιτίθενται στην Ελλάδα και σφάλουν αν πιστεύουν ότι θα την παγιδέψουν».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον τρόπο που αντέδραση η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση, τονίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξουν κουράγιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη