Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μηχανισμό στήριξης για τις αδύναμες χώρες σε περιόδους κρίσης αναζητεί η ευρωζώνη

Μηχανισμό στήριξης για τις αδύναμες χώρες σε περιόδους κρίσης αναζητεί η ευρωζώνη

Διμερή ή πολυμερή δάνεια, άνοιγμα γραμμής πιστώσεων, εγγυήσεις δανείων ή απευθείας αγορά ομολόγων από κρατικές τράπεζες, είναι μεταξύ των δυνατοτήτων που εξετάζουν οι χώρες της ευρωζώνης, ώστε να προσφέρουν στήριξη σε αδύναμες οικονομίες όταν βρίσκονται στο επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα.

2

Διμερή ή πολυμερή δάνεια, άνοιγμα γραμμής πιστώσεων, εγγυήσεις δανείων ή απευθείας αγορά ομολόγων από κρατικές τράπεζες, είναι μεταξύ των δυνατοτήτων που εξετάζουν οι χώρες της ευρωζώνης, ώστε να προσφέρουν στήριξη σε αδύναμες οικονομίες όταν βρίσκονται στο επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα.

Η δημιουργία αυτού μηχανισμού κρίνεται απαραίτητη, καθώς ηκλιμάκωση των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην ελληνική οικονομία έφερε στην επιφάνεια το -καταστρεπτικό- ενδεχόμενο ενός φαινόμενου-«ντόμινο», που θα μπορούσε ναξεκινήσει από μία μικρή, περιφερειακή, οικονομία (η Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 3% της ευρωζώνης)και να εξαπλωθεί σε όλη τη ζώνη, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το ευρώ.

Το πιθανότερο σενάριο δείχνει να είναι η δημιουργία ενός συστήματος πιστωτικής διευκόλυνσης (ή «κουμπαρά»), στο οποίο θα συνεισφέρουν οικονομικά όλες οι χώρες της ευρωζώνης ανάλογα με το ποσοστό επί του ΑΕΠ της ευρωζώνης που αντιπροσωπεύει κάθε οικονομία.

Έτσι, όποια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα θα δανείζεται με σχετικά χαμηλό επιτόκιο και για λίγα έτη. Το αντάλλαγμα είναι τα σκληρά οικονομικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει, καθώς η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται μόνο εφόσον θα εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι όροι. Με άλλα λόγια, η ΕΕ θέλει να φτιάξει το δικό της «ΔΝΤ», στο οποίο δεν θα εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Ευρώπης.

Το σενάριο που δείχνει να απομακρύνεται είναι αυτό του ευρωομολόγου, καθώς καμία χώρα που δανείζεται φθηνότερα από την Ελλάδα δεν θέλει να επιβαρύνει το κόστος δανεισμού της με τα ελληνικά χρέη. Επίσης, έχει αποκλειστεί, προς το παρόν τουλάχιστον,η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τιαφορά τις κρατικές ή άλλες εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα, ένα πιθανό πρόβλημα είναι όσοι επενδυτές έχουν παλαιότερες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων να πουλήσουν μαζικά, ώστε να αγοράσουν τις νέες -εγγυημένες- εκδόσεις.

Επίσης, η ΕΕ διαθέτει πρόγραμμα -που το διαχειρίζεται η Κομισιόν- ύψους 50 δισ. ευρώ για επείγουσα βοήθεια σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στα ισοζύγια πληρωμών, όπως αυτή που δόθηκε το 2009 στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί μόνο για τις χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και υλοποιείται με την παράλληλη συνδρομή του ΔΝΤ.

Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού πιστωτικής διευκόλυνσης, λοιπόν, θα έρθει να καλύψει αυτό το κενό, ώστε να αποφεύγεται η -οικονομική- παρέμβαση του ΔΝΤσε μία περίπτωση κρίσης χρέους, όπως αυτή που απειλεί την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι μέσα στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 5ετές ομόλογο (ύψους 8,2 δισ. ευρώ) και 10ετές ομόλογο (ύψους 8,5 δισ. ευρώ), ενώ στα τέλη Απριλίου λήγουν τα έντοκα γραμμάτια, ύψους 1,92 δισ. ευρώ, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ τον Ιανουάριο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin), που θα συναντηθούν στις 15-16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα θέσουν τις βάσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για τον μηχανισμό στήριξης, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτουν ακόμα λεπτομέρειες.

Όπως χαρακτηριστικάδήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή,οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «ίσως» εξετάσουν το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, στη συνάντηση της Δευτέρας, αλλά δεν θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες,καθώς εκτιμούν ότι «θα πρέπει να διατηρούν τις αγορές σε αγωνία» για τις επόμενες κινήσεις τους.

«Πρέπει να κρατήσουμε την αγορά σε αγωνία (για τις κινήσεις μας). Οι υπουργοί πιστεύουν ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να έχει ένα αυτόματο σύστημα για να βοηθάει χώρες όπως η Ελλάδα και θα πρέπει να διατηρεί της αγορές σε αγωνία» είπε.

Αλλη πηγή ευρωπαϊκής κυβέρνησης δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα την πίεση επί της Ελλάδας, όπως και επί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ώστε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν τώρα».

Ηαπροθυμία να προτείνουν πρόγραμμα άμεσης οικονομικής βοήθειας βασίζεται στο γεγονός ότιαισθάνονταιπως «εξαπατήθηκαν» για χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις με ανακριβή στατιστικά στοιχεία και αθέτηση των υποσχέσεων που έδιναν στις Βρυξέλλες, σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024