Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι διαφωνίες στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό «μπλοκάρουν» τη βοήθεια στην Ελλάδα

Οι διαφωνίες στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό «μπλοκάρουν» τη βοήθεια στην Ελλάδα

Οι έντονες διαφωνίες του εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, Ελεύθερων Δημοκρατών, «μπλοκάρουν» την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ αντίθετη στη χορήγηση βοήθειας είναι και η γερμανική κοινή γνώμη.

2

Οι έντονες διαφωνίες του εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, Ελεύθερων Δημοκρατών, «μπλοκάρουν» την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ αντίθετη στη χορήγηση βοήθειας είναι και η γερμανική κοινή γνώμη.

Οι βουλευτές των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απειλούν να την εμποδίσουν να μετατρέψει την «πολιτική στήριξη» που προσέφερε η ΕΕ στην Ελλάδα, σε οικονομική βοήθεια, έχοντας στο πλευρό τους και την κοινή γνώμη, η οποία έχει δεχθεί αρκετές θυσίες τα τελευταία χρόνια και, βεβαίως, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει τα ελλείμματα των άλλων χωρών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (για λογαριασμό τoυ καναλιού ΝTV) το 71% των πολιτών λέει «όχι» στη βοήθεια, ενώ το 25% δηλώνει «έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα με τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων».

Ενδεκτικά της «ψυχολογίας» των Γερμανών πολιτών είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του περιοδικού Stern, στην οποία το 62% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για το χρέος και το 59% το φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά του.

Σε συνέντευξη του Deutsche Welle, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο ηγέτης του FDP και υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, τόνισε ότι «από τη μια πλευρά (δόθηκε) το μήνυμα ότι παρακολουθούμε στενά το τι γίνεται, ότι γνωρίζουμε πως υπάρχουν στιγμές που η αλληλεγγύη είναι αναγκαία, από την άλλη πλευρά δεν δόθηκε όμως λευκή επιταγή» στην Ελλάδα.

Λιγότερο «διπλωματικός» είχε εμφανιστεί σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, λίγο πριν τη συνέντευξη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η DW, ο κ. Βέστερβελε όχι μόνον υποστήριξε τη θέση του κόμματος του να μην δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά είπε ότι αρμόδιο για τέτοιου είδους βοήθεια είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπέρ της προσφυγής στο ΔΝΤ τάσσονταιερευνητές του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, οι οποίοιυποστηρίζουν ότι, ελλείψει αξιόπιστου ευρωπαϊκού μηχανισμού αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί το «μικρότερο κακό».

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός δοκιμάζεται από αρκετές εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αν και έχει μόλις τέσσερις μήνες ζωής, ενώ η -συνολική- δημοτικότητα και των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνική Ένωση και FDP) έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ είναι ότι σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μία ενδεχόμενη ρήξη με το FDP, ενώ μάλιστα το κρατικό χρέος είναι σε επίπεδο-ρεκόρ μετά τις μειώσεις φόρων που έγιναν ώστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάιο, γίνονται περιφερειακές εκλογές στο -πολύ κρίσιμο πολιτικά- κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες συγκυβερνούν με το FDP.

Αν τυχόν χάσουν στις εκλογές από τους Σοσιαληδημοκράτες, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, κάτι που θα δυσχεράνει το νομοθετικό του έργο, καθώς δεν θα μπορεί το ίδιο εύκολα να ψηφίζει νέους νόμους.

Η μόνη διέξοδος για την Ανγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι να «πουλήσει» την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ως «στήριξη στο ευρώ» και να πείσει την κοινή γνώμη ότι θα επιβληθούν πολύ σκληροί όροι στην Ελλάδα, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του ίδιου του γερμανικού κράτους ή κάποιου έμπιστου αξιωματούχου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε έχει προτείνει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκά Παπαδήμο ως ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ελλάδα, ενώ γι΄αυτή τη θέση «παίζει» και το όνομα του Έλληνα ευρωβουλευτή του FDP, Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το μήνυμα από το Βερολίνο προς την Αθήνα είναι ένα: «Πρώτα μέτρα και μετά βοήθεια». Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Αθήνα δεν θα επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και ζητεί επιπλέον, σκληρά, μέτρα, «με συνταγή ΔΝΤ», ώστε η οικονομική βοήθεια να μην πάει χαμένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024