Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος γύρος πιέσεων για την Ελλάδα στις 15-16 Φεβρουαρίου

Νέος γύρος πιέσεων για την Ελλάδα στις 15-16 Φεβρουαρίου

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, αφού στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και γενικότερα για την ευρωζώνη και την ΕΕ. Όλα πάντως δείχνουν ότι θα ζητηθεί και η λήψη πρόσθετων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

2

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, αφού στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και γενικότερα για την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα του Σαββάτου,η πρώτη απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώραςσε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους.

Πρώτα στη λίστα θα είναι η νέα Στατιστική Υπηρεσία (το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί), η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η ποσοτικοποίηση των περικοπών επιδομάτων.

Ήδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην εποπτεία της Ασφαλιστικής Αγοράς, στα «φρουτάκια», αλλά και την απελευθέρωση ορισμένων από τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα.

Παράλληλα, το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής έχει πάρει το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η δεύτερη απόφαση θα αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται από δήλωση του ΕcoFin ότι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η τρίτη και τελευταία απόφαση θα αφορά πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πάντως, οι Βρυξέλλεςφαίνεται να πιέζουν και για πρόσθετα μέτρα. Όπως γράφουν Τα Νέα του Σαββάτου, επαναφέρουν σταθερά την πρόταση να κόψει τον 14ο μισθό των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αρμοδίως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα ήταν σκόπιμη, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές που επικαλείται η ίδια εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,6% το δ τρίμηνο του 2009, με αποτέλεσμα στο σύνολο του προηγούμενου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης να εμφανίζεται μειωμένος κατά 2% και όχι κατά 1,2% που εκτιμούσε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Έτσι, η προοπτική νέων μέτρων δείχνει αναπόφευκτη, καθώς η βαθιά ύφεση στην οποία φαίνεται ότι μπήκε η οικονομία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση εσόδων και άρα στην ανάγκη για αναπλήρωσή τους…

Γιούνκερ: Στήριξη υπό όρους

Το Eurogroup θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι οι αγορές θα κατανοήσουν καλύτερα τις επόμενες ημέρες το μήνυμα της απόφασης της συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη, που είναι διττό. Αφενός η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 και αν χρειασθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

«Αφετέρου, αν η Eλλάδα σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και η ελληνική κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι θα το πράξει, και αν οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να συνδράμουμε την Ελλάδα. Πάντως, αυτή η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονομερής, αλλά αφορά μία αμοιβαία δέσμευση. Οι Έλληνες θα πρέπει να πράξουν αυτό που είναι αναγκαίο και οι χώρες του Eurogroup θα ενεργήσουν αναλόγως.»

Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει πως η μείωση του ελλείμματος κατά 4% είναι όντως τεράστια, αλλά και η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν πράξει.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η Ελλάδα το γνωρίζει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα είδος γενναιοδωρίας εκ μέρους του Eurogroup, που δεν θα χρηματοδοτήσει τις αδυναμίες της και γι αυτό θα πρέπει πρώτα να τις θεραπεύσει. Ύστερα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας . Χωρίς αυτό δεν μπορούν να δοθούν χρήματα» επισημαίνει.

«Το ελληνικό σχέδιο πρέπει να φαίνεται αξιόπιστο. Αν οι αγορές αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων , τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνο όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μία στήριξη υπό όρους» υπογραμμίζει.

Οποιαδήποτε μορφή λάβει μία βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, θα πρέπει να διακρίνεται από συνέπεια, αποφασιστικότητα και συντονισμό εντός της ευρωζώνης. Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιηθεί θα είναι εργαλείο αλληλεγγύης και όχι γενναιοδωρίας, θα συνοδεύεται από όρους και δεν θα δοθεί δωρεάν, σημειώνει.

«Αν, όμως, η Ελλάδα κάνει τις αναγκαίες προσπάθειες, οι χρηματαγορές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εφαρμοσθεί η (κοινοτική) αλληλεγγύη. Νομίζω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με υπερβολή και κερδοσκοπούν στην πιθανότητα μη αντίδρασης της ευρωζώνης. Διαπράττουν λάθος. Δεν θα αφήσουμε να πέσει η Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Γιούνκερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024