Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λήψη σκληρών μέτρων, «και ερήμην μας», αν δεν πετύχουμε φοβάται ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Λήψη σκληρών μέτρων, «και ερήμην μας», αν δεν πετύχουμε φοβάται ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας, η απόφαση για τα όποια μέτρα μπορεί να παρθεί ακόμη και ερήμην της ίδιας της χώρας, προειδοποίησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου τονίζοντας τη σημασία οι στόχοι να επιτευχθούν και το πρώτο τεστ, το Μάρτιο, να είναι θετικό. Εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές για το σύστημα αποδείξων επιβεβαίωσε, ενώ σε ό,τι αφορα τα σενάρια περί 14ου μισθού, είπε «δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

2

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη συνθήκη της Λισαβόνας, η απόφαση για τα όποια μέτρα μπορεί να παρθεί ακόμη και ερήμην της ίδιας της χώρας που βρίσκεται στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Γι αυτό ακριβώς, εξήγησε, πρέπει οι στόχοι να επιτευχθούν και οι πρώτες εξετάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα μέσα Μαρτίου να είναι επιτυχείς. 

Ωστόσο, ερωτηθείς για τα σενάρια περί επιβολής από τις Βρυξέλλες «συνταγών» του ΔΝΤ όπως περικοπή 14ου μισθού, αύξηση ΦΠΑ, πάγωμα μισθών και επιδομάτων για περισσότερα χρόνια κτλ, ο υπουργός απάντησε «ειλικρινά δεν πιστεύω οτι θα θα φτάσουμε σε αυτο το σημείο».

Παρέπεμψε ακόμη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Όλοι ακούσαμε τον πρωθυπουργό. Είπε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην φτάσουμε εκεί. Αν φτάσουμε, θα πάρουμε καινούργια μέτρα».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και γερά νεύρα», επισημαίνοντας ότι η συγκυρία είναι δύσκολη. Εξέφρασε, όμως την αισιοδοξία του ότι «με πρόγραμμα και πολλή δουλειά θα τα καταφέρουμε».

Χαρακτήρισε δε, πρωτοφανή την απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ επανέλαβε ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία σε τέτοιες περιόδους κρίσης και γι αυτό τους εμπλέκει και η ΕΚΤ.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε οτι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές στο σύστημα των αποδείξων μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τονίζοντας ότι όλες οι ρυθμίσεις θα γίνουν με αίσθημα δικαίου.

Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα κυβέρνηση μέσα σε τρεις μήνες να προωθήσει τέτοιες ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, φέρνοντας νέο φορολογικό καθεστώς, είπε ο υπουργός δικαιολογώντας τις όποιες ασάφειες ή αστοχίες υπήρξαν στο θέμα των αποδείξεων, το οποίο -σημείωσε- ούτως η άλλως δεν αποτελεί κεντρικό ζήτημα της φορολογικής πολιτικής.

Υπενθύμισε ότι για το φορολογικό συνεχίζεται ο διάλογος και καθησύχασε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές για να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση «θέλει σύμμαχο» τον πολίτη στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Είναι σίγουρο ότι όλοι πρέπει να ζητάνε απόδειξη και όλοι πρέπει να κόβουν απόδειξη», τόνισε και πρόσθεσε: «θα ακούσουμε τα ερωτήματα και θα καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη».

Ερωτηθείς για την ολοένα και μεγαλύτερη απομάκρυνση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ο Γ.Παπακωνσταντίνου αντέδρασε, σημειώνοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και τόνισε ότι «δεν έχουμε απεμπολήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας».

Αλλωστε, πρόσθεσε, ακόμη και σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία για την οικονομία «όποιες μπορούμε έχουμε ήδη ξεκινήσει να τις υλοποιούμε».

Θέμα για το οποίο ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει ήταν και για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που προκάλεσε σοβαρές ανατιμήσεις στην τιμή της βενζίνης.

Η αύξηση που δικαιολογείται είναι 12 λεπτά, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. Οποιαδήποτε ανατίμηση πάνω από αυτό το ποσό αποτελεί κερδοσκοπία και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά, πρόσθεσε.  

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη στήριξη, την οποία, όπως είπε, έχει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό. «Τα μέτρα που παίρνουμε έχουν τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024