Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον Μάρτιο το πρώτο κρίσιμο τεστ για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στην οικονομία

Τον Μάρτιο το πρώτο κρίσιμο τεστ για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στην οικονομία

Τον Μάρτιο τοποθετείται χρονικά το πρώτο κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία, κυρίως, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων, πιο σκληρών, μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ οι ισχυροί της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και η Κομισιόν πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

2

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρώτη της αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης τον Μάρτιο και θα προτείνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δήλωσε την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Σε γραπτή δήλωσή του, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ρενκαλωσόρισε την «αποφασιστική» και «συντονισμένη» απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Στη δήλωσή του, ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι τα μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι οικονομικές πολιτικές είναι θέμα κοινής μέριμνας.

Ο Όλι Ρεν σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις την προηγούμενη εβδομάδα για την Ελλάδα, οι οποίες θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα και του Συμβουλίου Ecofin την Τρίτη.

Ο κοινοτικός επίτροπος καλεί ακόμη την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης «της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι «φιλόδοξοι στόχοι» που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά 4%το 2010, θα επιτευχθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη της αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων τον Μάρτιο και θα προτείνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ανάλογες τοποθετήσεις για το «ενδεχόμενο» πρόσθετων μέτρων έκαναν την Παρασκευή οι Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Γ.Σταρκ από την ΕΚΤ.

Μάλιστα, ο κ.Σταρκ(σε απόσπασμα συνέντευξης του στο Spiegel, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα) είπε ότι τα όσα έχπυν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση «είναι ένα απολύτως ελάχιστο που πρέπει τώρα να τεθεί σε εφαρμογή, είναι όμως ανάγκη να γίνουν περισσότερα, δεδομένης της ξεκάθαρης επιδείνωσης της κατάστασης».

Στη δήλωσή του, ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει παράλληλα ότι το κύριο δίδαγμα από αυτή την κρίση είναι ότι απαιτείται επειγόντως βαθύτερη και διευρυμένη επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των ανισορροπιών, με στόχο να διασφαλιστεί καλύτερα η μακροοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ρεν καταλήγει επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συντονισμού και της επιτήρησης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι τα μέτρα που παρουσίασε πρόσφατα η Ελλάδα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενηΔευτέρα, όπως επίσης και το θέμα των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που η Επιτροπή προτείνει να ανατεθούν στην Eurostat.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος αφού ανέφερε αρχικά ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να υπεισέλθει σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, σημείωσε ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής αφορά σε όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού με βασικό μέλημα το ύψος του ελλείμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024