Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασική σύνταξη 360 ευρώ και νέο σύστημα υπολογισμού από το 2018

Βασική σύνταξη 360 ευρώ και νέο σύστημα υπολογισμού από το 2018

Στα επίπεδα του ΟΓΑ (360 ευρώ σε σημερινές τιμές) αναμένεται να διαμορφωθεί από το 2018 η βασική σύνταξη, η οποία θα αντικαταστήσει την κατώτατη σύνταξη, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας. Ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει άρδην, καθώς η επιπλέον σύνταξη θα προσμετράται με βάση τον συνολικό ασφαλιστικό βίο.

2

Στα επίπεδα του ΟΓΑ (360 ευρώ σε σημερινές τιμές) αναμένεται να διαμορφωθεί από το 2018 η βασική σύνταξη, η οποία θα αντικαταστήσει την κατώτατη σύνταξη, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας.

Από το 2018 ή το αργότερο το 2020 η βασική-κοινωνική σύνταξη θα είναι ενιαία σε όλα τα Ταμεία και υπολογίζεται ότι θα φθάνει, αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα επισήμως, στο ύψος της σημερινής σύνταξης του ΟΓΑ.

Οι ανασφάλιστοι θα λαμβάνουν ίδιο ποσό σύνταξης αλλά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν σήμερα για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Η χορήγησή της θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για να δοθεί θα απαιτούνται 35 χρόνια διαμονής στη χώρα.

Σε περίπτωση λιγότερων ετών ασφάλισης και η κοινωνική σύνταξη θα είναι αναλογική. Για παράδειγμα εάν για την 35ετία θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ, για 12 έτη ασφάλισης θα είναι 120 ευρώ.

Εκτός από τη βασική, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές. Ο υπολογισμός της επιπλέον σύνταξης θα γίνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου, δηλαδή θα υπολογίζονται οι αμοιβές που ασφάλιζε από την πρώτη ημέρα της εργασίας του.

Οι επιμέρους συντελεστές βαρύτητας για τον υπολογισμό της σύνταξης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής έχει τεθεί προς συζήτηση πρόταση η οποία θα λειτουργεί ως κίνητρο για την περαιτέρω παραμονή στην εργασία. 

Συγκεκριμένα, προτείνεται τα χρόνια δουλειάς για τις ηλικίες 18-52 ετών να υπολογίζονται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 ως 62 ετών με συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 ως 68 ετών με συντελεστή 4,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024