Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενιαίο συντελεστή για τις μεταβιβάσεις παλαιών ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Ενιαίο συντελεστή για τις μεταβιβάσεις παλαιών ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώς φορολόγησης των παλαιών ακινήτων και θα καθιερώσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή για όλες τις μεταβιβάσεις. Παράλληλα, το αφορολόγητο θα καθορίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι την επιφάνεια.

2

Στην κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώς φορολόγησης των παλαιών ακινήτων (φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και τέλος συναλλαγής) και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλες τις μεταβιβάσεις, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα, ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8%-9%, από 9%-11% σήμερα.

Τα ακίνητα που θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 19% θα είναι τα νεόδμητα με άδεια οικοδομής μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, εφόσον δεν προορίζονται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας δεν θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Με το νέο καθεστώς, το αφορολόγητο για τους αγάμους θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 150.000-200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 250.000-300.000 ευρώ, ενώ θα αυξάνεται κάθε φορά που θα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες.

Τέλος, στο τραπέζι του διαλόγου έχει κατατεθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι φόροι μεταβίβασης θα υπολογίζονται στις αντικειμενικές αξίες προσαυξημένες με έναν «ειδικό συντελεστή συναλλαγών», ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές αξίες και να μειωθεί η «επίσημη» φοροδιαφυγή που συντελείται με τη χρήση των αντικειμενικών.

Ωστόσο, οι τιμές ζώνης που καθορίζει η Εφορία θα συνεχίσουν να ισχύουν για τον προσδιορισμό του ΦΜΑΠ, του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και άλλων φόρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024