Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελανά σημεία στο νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές «βλέπει» η ΠΟΜΙΔΑ

Μελανά σημεία στο νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές «βλέπει» η ΠΟΜΙΔΑ

Θετικά αντιμετωπίζει η ΠΟΜΙΔΑ τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τις γονικές παροχές-δωρεές-κληρονομιές, σημειώνοντας όμως ότι τα θετικά σημεία νοθεύονται ή ανατρέπονται πλήρως από τις αλλαγές που πρόκειται να ανακοινωθούν στη φορολογία. Επιπλέον, εκτιμά ότι η αναδρομική ισχύ στην εφαρμογή του ν/σ είναι αντισυνταγματική.

2

Θετικά αντιμετωπίζει η ΠΟΜΙΔΑ τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τις γονικές παροχές-δωρεές-κληρονομιές.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τις εξής ρυθμίσεις:

* Το αφορολόγητο αυξάνεται στις 150.000 ευρώ, από 95.000 ευρώ.
* Μέχρι τις 300.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει στο σήμερα ισχύον 1% 
* Το αφορολόγητο για χήρες και ορφανά αυξάνεται από τις 300.000 στις 400.000 ευρώ.
* Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα είναι 10%, δηλαδή δεν θα υπερβαίνει το φόρο μεταβίβασης όπως ισχύει σήμερα (11%).

Ωστόσο, συνεχίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, όλα αυτά νοθεύονται ή και ανατρέπονται πλήρως από τις εξής περαιτέρω ρυθμίσεις ή αλλαγές του πλαισίου φορολόγησης:

1. Συνυπολογίζονται όλες οι τυχόν προγενέστερες γονικές παροχές ή δωρεές από το 1990 και μετά, καθήν στιγμή σήμερα συνυπολογίζονται μόνον όσες καταρτίστηκαν μέχρι 13.12.2007.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σημαντικός αριθμός φορολογουμένων θα πληρώσουν φόρο γονικής παροχής ή κληρονομιάς με φορολογικό συντελεστή 10%.

Η ενδεδειγμένη ρύθμιση θα ήταν να εξακολουθήσει να ισχύει ο συνυπολογισμός μόνον μέχρι 13 Δεκεμβρίου 2007, ώστε και οι ΔΟΥ να απαλλαγούν από την επί 20ετία φύλαξη των σχετικών φορολογικών φακέλων.

2. Καταργείται το ισχύον αφορολόγητο ποσό (95.000 ευρώ) των χρηματικών δωρεών, οι οποίες θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ. 

3. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου για αναδρομική ισχύ του από 8 Ιανουαρίου 2010 είναι απόλυτα αντισυνταγματική. Δεν μπορεί να ισχύσει ούτε από 8 Ιανουαρίου, ούτε και από σήμερα, γιατί ο φόρος κεφαλαίου δεν είναι ούτε δασμός, ούτε φόρος κατανάλωσης (άρθρο 78 παρ. 3 του Συντάγματος), αλλά υπολογίζεται με βάση τα ισχύοντα την ημέρα κατάρτισης της δικαιοπραξίας.

4. Όποια καλή θέληση των συντακτών του νομοσχεδίου θα ακυρωθεί αυτόματα από την επόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που φημολογείται ότι θα είναι σημαντική, παρά το πλήρες τέλμα στην κτηματαγορά, παρά την αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας, παρά την απαξίωση της εμπορικής και μισθωτικής αξίας πολλών κατηγοριών ακινήτων, και ιδίως των παλαιών κτισμάτων εξαιτίας της επί θύραις εφαρμογής του «ενεργειακού πιστοποιητικού».

Η ΠΟΜΙΔΑ όχι μόνον είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε σκέψη αύξησης, αλλά έχει ζητήσει την άμεση και δραστική μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και την επαύξηση των συντελεστών παλαιότητας των επαγγελματικών ακινήτων (καταστημάτων, γραφείων, αποθηκών βιοτεχνικών χώρων κλπ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024