Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμό αναπαραγωγής αδιεξόδων, που βαθαίνει την ύφεση, βλέπει η Αντιπολίτευση

Προϋπολογισμό αναπαραγωγής αδιεξόδων, που βαθαίνει την ύφεση, βλέπει η Αντιπολίτευση

Για σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, αφού 40 ημέρες αρκούσαν για να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και έλλειψη σχεδίου κατηγορεί την κυβέρνηση η Αντιπολίτευση. Μιλούν για προϋπολογισμό αναπαραγωγής αδιεξόδων και σκληρής λιτότητας, που θα βαθύνει την ύφεση. Βλέπουν νέα φοροεπιδρομή εναντίον των μεσαίων στρωμάτων και προδικάζουν ότι τα χειρότερα από τις Βρυξέλλες έρχονται.

93

Για σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, αφού 40 ημέρες ήταν αρκετές για να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και έλλειψη σχεδίου κατηγορεί την κυβέρνηση η Αντιπολίτευση. Μιλούν για προϋπολογισμό αναπαραγωγής αδιεξόδων και σκληρής λιτότητας, που θα βαθύνει την ύφεση.

Βλέπουν νέα φοροεπιδρομή που θα πλήξει κυρίως τα μεσαία στρώματα και προδικάζουν ότι τα χειρότερα από τις Βρυξέλλες έρχονται.

Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται δικαιωμένη καικατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ούτε μετεκλογικά λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και ότι είναι ανέτοιμο να κυβερνήσει.

Μάλιστα οΑντώνης Σαμαράς προτείνει στο ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε προεκλογικά ο Κ.Καραμανλής.Η Ντ.Μπακογιάννη τονίζει ότι η ΝΔ θα σταθεί απέναντι στο ΠΑΣΟΚ αν ακολουθήσειλογικέςλαϊκισμού και προεκλογικών υποχρεώσεων. Παντελή έλλειψη από τον προϋπολογισμό των περισσότερο από ποτέ αναγκαίων διαρθρωτικων μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει ο τέως υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου.

Για ημίμετρα και ατολμία, που θα στοιχίσουν ακριβά στην Ελλάδα μιλά ο ΛΑΟΣ.

Προϋπολογισμό αδιεξόδων, φοροεπιδρομής, λιτότητας και αδιαφάνειας, τον χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι θα επιτείνει την ύφεση.

ΝΔ: Αναξιόπιστη κυβέρνηση με έλλειψη σχεδίου

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής, Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε: «Οι επαναλαμβανόμενες παλινωδίες της κυβέρνησης στο ζωτικό τομέα της Οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Σήμερα όλοι βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ανέτοιμο να κυβερνήσει».

Στο ίδιο πλαίσιο η υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στην οικονομία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η ΝΔ θα σταθεί δίπλα σε κάθε σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και απέναντι σε λογικές λαϊκισμού και προεκλογικών υποχρεώσεων.

Όπως συγκεκριμένα είπε η κυρία Μπακογιάννη: «Ήμουν σήμερα εδώ στη Βουλή, για την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού εξαιρετικά δύσκολου. Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας με την ελληνική οικονομία σε κρίση. Φοβούμαι ότι οι χθεσινές παλινωδίες της κυβέρνησης έδειξαν ότι δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν πρόγραμμα. Θέλω να τονίσω εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας: η ΝΔ θα σταθεί δίπλα σε κάθε σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Κάθε προσπάθεια που θα λειτουργήσει για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για το καλό των Ελλήνων. Θα βρεθούμε, όμως, σκληρά απέναντι σε λογικές λαϊκισμού, σε λογικές δημαγωγίας, σε λογικές προεκλογικών υποχρεώσεων».

Ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για αναξιοπιστία και αθέτηση υποσχέσεων, προέβλεψε ότι έρχεται φοροεπιδρομή, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα του Κ.Καραμανλή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς «ποτέ νέα κυβέρνηση δεν κατάφερε να χάσει τέτοιο απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε τόσο λίγο χρόνο» και υποστήριξε ότι επίκειται φοροεπιδρομή εναντίον της μεσαίας τάξης. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα, που εξήγγειλε προεκλογικά, ο Κώστας Καραμανλής.

Είπε ακόμη ότι «κατάρρευσε η λαϊκίστικη πολιτική του ΠΑΣΟΚ […] έταζε στους πάντες τα πάντα και τώρα, σαράντα μέρες μετά, κάνουν τα ίδια που κατήγγειλαν και προετοιμάζουν πολύ χειρότερα».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές κατήγγειλε το πάγωμα των υψηλών αποδοχών του Δημοσίου, που είχε ανακοινώσει ο Κώστας Καραμανλής, ως προεκλογικό επιχείρημα, και στη συνέχεια το επανέφερε.

«Κι αμέσως το αναίρεσαν. Και κανείς δεν ξέρει που το πάνε. Κι εκτίθενται στον ελληνικό λαό. Όπως εκτίθενται και στις Βρυξέλλες. Και στις δύο περιπτώσεις για αναξιοπιστία», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Κατάργησαν το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ, που έδινε η Κυβέρνηση Καραμανλή, λόγω της κρίσης στους χαμηλόμισθους, μέχρι 1.500 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε σε 36 ευρώ το μήνα καθαρά» και «τώρα δίνουν 1,5% αυξήσεις στις χαμηλές και μεσαίες αποδοχές του δημοσίου. Δηλαδή, από 12 μέχρι 24 ευρώ το μήνα. Οι ασθενέστεροι θα έπαιρναν τριπλάσια με το έκτακτο βοήθημα της Νέας Δημοκρατίας, που καταργήθηκε».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι «θα βρουν απέναντι τη ΝΔ σε αυτή τη φοροεπιδρομή, όχι μόνο γιατί είναι άδικη, αλλά και γιατί είναι ατελέσφορη».

Τέλος, προειδοποίησε ότι με τα φορολογικά μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση «το έλλειμμα θα διογκωθεί, δεν θα πέσει. Και τότε θα έλθουν χειρότερα, πολύ χειρότερα από τις Βρυξέλλες. Όχι σαν συστάσεις. Αλλά σαν εντολές».

Σχόλιο για τον προϋπολογισμό έκανε και ο τέως υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου τονίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός δεν συνοδεύεται από πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που είναι το μόνο που μπορεί να δώσει αισιοδοξία και προοπτική».

»Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά. Σήμερα που οι αγορές πιέζουν και φέρνουν σε δύσκολη θέση τη χώρα, παραμένει όμηρος του προεκλογικού της λαϊκισμού. Αν δεν ληφθούν άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, όπως αυτά που είχαμε το θάρρος να προτείνουμε πριν τις εκλογές, όχι μόνο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της οικονομίας, αλλά θα γίνει οξύτερο».

ΛΑΟΣ: ημίμετρα και ατολμία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ημίμετρα στα ημίμετρά τους. Φοβούνται να φτάσουν στο μεδούλι του προβλήματος. Το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τα φοβικά σύνδρομα που έδειξε στις προτάσεις Σπράου και Γιαννίτση, όταν ακόμη υπήρχε διαθέσιμος χρόνος.

»Τώρα – για άλλη μια φορά – δείχνει ατολμία. Ας περιμένουν χαστούκια από ΕΕ, από ΟΟΣΑ, από ΔΝΤ».

ΣΥΡΙΖΑ: προϋπολογισμός αδιεξόδων

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «προύπολογισμό αδιεξόδων», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα».

Οτι κινείται στα χνάρια της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας ότι διαψεύδονται πλήρως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό φοροεπιδρομής, λιτότητας, λογιστικών ακροβασιών και αδιαφάνειας, ο οποίος όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο από την κρίση, αλλά και θα επιτείνει την ύφεση μέσα στο 2010» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Όπως εξήγησε: «είναι αδιανόητο, εν μέσω κρίσης και την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, η κυβέρνηση να καταθέτει ένα προϋπολογισμό που προβλέπει:

  • νέα πρόσθετα έσοδα περίπου 4,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων στα πλατιά λαϊκά στρώματα
  • συνολική αύξηση των μισθών 2,6%, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ωρίμανση και οι νέες προσλήψεις, πράγμα που σημαίνει ότι αν συνυπολογιστεί και η φορολογία, το 2010 θα είναι χρονιά σκληρής λιτότητας και πραγματικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων.
  • δραστικό περιορισμό των δαπανών, ο οποίος προέρχεται από την περικοπή κατά 1,7 δισ. ευρώ των δαπανών για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία»

«Η χώρα, αντί της προσαρμογής – και μάλιστα με τον πλέον αντικοινωνικό τρόπο- στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη προοδευτική στροφή, σε πλήρη ρήξη με τα νεοφιλελεύθερα μονεταριστικά δόγματα και τις δικομματικές πελατειακές πρακτικές, η οποία θα έχει ως επίκεντρο την ανασυγκρότηση του Δημόσιου Τομέα, τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, την αναβάθμιση των δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και τον δραστικό περιορισμό της φορολογικής ασυλίας και ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024