Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έλλειμμα και χρέος στο επίκεντρο συνάντησης Παπακωνσταντίνου - Προβόπουλου

Έλλειμμα και χρέος στο επίκεντρο συνάντησης Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου

Η ανησυχητική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με το διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλο. Το χρέος ανήλθε στο εξάμηνο στα 292,3 δισ. ευρώ, το έλλειμμα «φλερτάρει» με το 10% και η ύφεση το 2009 αναμένεται να είναι της τάξης του 1,5%.

93

Η ανησυχητική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φ.Σαχινίδης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο, στο υπουργείο Οικονομικών.

Τη δυσκολία της εξίσωσης που καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο -δέκα ημέρες πριν από την πρώτη συνάντηση με τους κοινοτικούς παράγοντες- αποδεικνύουν τα νούμερα: το χρέος έχει ήδη φτάσει στο εξάμηνο τα 292,3 δισ. ευρώ, το έλλειμμα «φλερτάρει» με το 10%, ενώ η συρρίκνωση της οικονομίας για το 2009 αναμένεται να φθάσει το 1,5%.

Την Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του και το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ φέτος.

Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία είναι «αρκετά ανησυχητικές». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση της οικονομίας.

Το ούτως ή άλλως δύσκολο 2009 ενδεχομένως να κλείσει με περαιτέρω διεύρυνση του δανειακού προγράμματος, άρα και του χρέους, στη περίπτωση που τα ταμειακά διαθέσιμα αποδειχθούν ανεπαρκή για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι χρέος θα ανέλθει φέτος στα 320 δισ. ευρώ.

Εκτίναξη χρέους και ύφεση

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει επιδεινωθεί, αλλά δεν αναμένεται να υπερβεί το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος, είπαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 1% φέτος μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μάς έχουν ενημερώσει ότι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης -1,5% για το 2009. Αυτό σημαίνει ύφεση, είπε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 292,3 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2009, από 282,07 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου.

Με άλλα λόγια, η υπέρβαση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού (για το σύνολο του έτους) ήταν περίπου 18 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο εξάμηνο.

Τα Ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν στις 30 Ιουνίου 9,555 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024