Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με το βλέμμα στα ελλείμματα η «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Οικονομικών

Με το βλέμμα στα ελλείμματα η «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Οικονομικών

Με το βλέμμα στα αυξανόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έγινε η «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η κυρία Κατσέλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνουν ένα δύσκολο έργο σε μία συγκυρία ύφεσης και ανεργίας.

27

Με το βλέμμα στα αυξανόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έγινε η «τελετή παράδοσης-παραλαβής» στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε η «παραδοσιακή» τελετή, καθώς οι δύο πλευρές συναντήθηκαν σε ξεχωριστή αίθουσα από τους δημοσιογράφους και δενέγιναν ομιλίες.

«Σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη νέα υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα είναι στη διάθεση των νέων υπουργών για να δοθούν συμπληρωματικά στοιχεία σε περίπτωση που τους ζητηθούν.

Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να μειωθούν τα ελλείμματα θα είναι δυσάρεστα και θα απέχουν απ αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ονέος υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε την αίθουσα δημοσιογράφων που βρίσκεται στον έκτο όροφο του υπουργείου και είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Παπαθανασίου και ότι υπάρχουν πράγματα που επείγουν, ενώ και κάποια άλλα πρέπει να μπουν στη σειρά.

* Την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων υπέβαλε, νωρίτερα, ο Πασχάλης Μπουχώρης.

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, τον ανταγωνισμό, την προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δώσει η ηγεσία του νέου υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού κας Λούκας Κατσέλη κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ. Κ.Χατζηδάκη.

Όπως είπε, οι προτεραιότητες θα εξειδικευθούν μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση το ζήτημα της ανάπτυξης το οποίο πρέπει να ειδωθεί συνολικά. Η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνέχεια σε ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, αλλά θα γίνουν και αλλαγές και θα υπάρξει ταχύτερος βηματισμός παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. «Είναι, κατέληξε, ώρα ευθύνης και δουλειάς».

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης παρουσίασε το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ήταν οι νέοι υφυπουργοί κ.κ. Σ.Αρναουτάκης και Μ.Μπόλαρης, έδρα του οποίου θα είναι η Θεσσαλονίκη.

«Εσείς θα επιλέξετε αν θα μας έχετε δίπλα σας ή απέναντί σας», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχος.

«Το κράτος έχει συνέχεια, όλοι είμαστε ώριμοι να αναγνωρίσουμε ότι η δημοκρατία δουλεύει με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», απάντησε η κα Κατσέλη.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η νέα υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη είπε ότι έχει ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης.

Θάλασσα και Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι ταυτόσημες έννοιες, αφού είμαστε πρωτοπόροι στη ναυτιλία. Θα εργαστούμε με όλους για να στηρίξουμε αυτή την πρωτοπορία και αυτός είναι ο σκοπός της ένταξης του ΥΕΝΑΝΠ στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Γιατί πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει διαβούλευση και διάλογος, «γι αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε με τους φορείς της ναυτιλίας και θα οριστικοποιήσουμε και την κατανομή των αρμοδιοτήτων».

Τέλος, η κυρία Κατσέλη είπε, ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές και ευχαρίστησε τους κ.κ. Παπαληγούρα και Καμμένο για τη συνεργασία, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση.

Ο απερχόμενος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας είπε ότι η πράξη της παράδοσης είναι η τελευταία του πολιτική πράξη και αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου επί της δικής του θητείας, αλλά και γενικά στις γόνιμες, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υφυπουργός ΥΕΝΑΝΠ Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του τόνισε ότι εργάσθηκε σκληρά για να μπορεί να παραδώσει έργο, ενώ σημείωσε ότι το ΥΕΝΑΝΠ δεν παραδίδεται ενιαίο.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, οι πρόεδροι των εφοπλιστικών οργανώσεων και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και βουλευτές του Πειραιά.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

hspace=0Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία παρέλαβε το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας από τον πρώην υπουργό Κ.Χατζηδάκη.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ήταν επίσης οι δύο νέοι υφυπουργοί, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις πολιτικές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου, ενώ στον τομέα των διεθνών σχέσεων αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream, Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας, Ελλάδας – Βουλγαρίας και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ο πρώην υπουργός ευχήθηκε επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του τομέα Ενέργειας.

Την σκυτάλη για τον τομέα του Περιβάλλοντος η κυρία Μπιρμπίλη παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Γ.Σουφλιά, ο οποίος αφού της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα, παρατήρησε ότι την περιμένει πολλή δουλειά σε αυτό το νεοσύστατο υπουργείο, την αναγκαιότητα ύπαρξης του οποίου είχε επισημάνει κι ο ίδιος από τον περασμένο Απρίλιο.

Επισήμανε οτι ο υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει να είναι και να αισθάνεται δυνατός για να μπορεί να λειτουργεί και ανάλογα.

Γυρίζοντας, όπως είπε, το χρόνο ο Γ.Σουφλιάς επισήμανε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρέλαβε πολλά ανοιχτά θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον, καθώς δεν υπήρχε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και τόνισε ότι δουλέψαμε με μεθοδικότητα, με έργα και όχι με λόγια, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποτελεί πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Επίσης είπε ότι κλείσαμε πολλές πληγές και εκκρεμότητες και μεριμνήσαμε για το μέλλον, ώστε τα έργα για το περιβάλλον να ξεπεράσουν τα έργα για τις υποδομές. Η Ελλάδα, είπε, απέκτησε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και πρόσθεσε ότι η υπόθεση του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Μάλιστα παρότρυνε τη νέα υπουργό να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν τους πολίτες και πρόσθεσε ότι η μόδα της υπερβολής δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για τα θέματα του περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας ο Γ. Σουφλιάς επισήμανε ότι αρχίσαμε να χτίζουμε πάνω σε ό,τι καλό είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ελπίζουμε και η νέα κυβέρνηση να πορευτεί στον ίδιο δρόμο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «χαίρομαι που η τελευταία μου ομιλία ως δημόσιο πρόσωπο είχε αντικείμενο το περιβάλλον».

Με τη σειρά της η νεα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη αφού ευχαρίστησε τον Γ.Σουφλιά παρατήρησε ότι η καταγραφή των λύσεων που δίνουμε στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα γίνεται από τους πολιτικούς, κρίνεται, όμως, από τους πολίτες.

«Για μας το περιβάλλον δεν είναι μόδα, αλλά είναι συστατικό στοιχείο κάθε πολιτικής και είναι οριζόντια πολιτική, εάν θέλουμε κάποια στιγμή να λέμε ότι μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Είναι μέρες μελέτης, προγραμματισμού και συντονισμού των πράξεών μας, για την επίτευξη αυτής της στρατηγικής, για την πράσινη ανάπτυξη η οποία θα γίνει πρωτίστως με τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

hspace=0Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με εξαγγελίες και παραινέσεις αυστηρού χαρακτήρα παρέλαβαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νέα υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης, από τον απερχόμενο υπουργό Σωτ.Χατζηγάκη.

Άμεσα, είπε η κυρία Μπατζελή, θα παρθούν μέτρα φορολογικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα. Αυτά αναφέρονται στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων και σε ρυθμίσεις που αφορούν την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Οσο αφορά τη νέα διακυβέρνηση, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο πρέπει να δείξουν εργατικότητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του Έλληνα αγρότη. Οσοι, τόνισε, δεν προσαρμοστούν σ αυτή τη λογική, θα βρεθούν εκτός υπουργείου.

Οι πρώτες εξαγγελίες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση για την κατάσταση του αγροτικού χώρου.

«Σήμερα αλλάζουμε σελίδα, αλλάζει σελίδα η Ελληνική Γεωργία» δήλωσε η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το περιβάλλον μου είναι αρκετά γνώριμο […] Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που βρίσκεται εδώ να πω ότι αρχή για το ΠΑΣΟΚ και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η αξιοκρατία, η εργατικότητα και η κοινή προσπάθεια πάνω σε βασικές πολιτικές με αποτελεσματικούς τρόπους.

»Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό για τη δουλειά την οποία θεώρησε εκείνος ότι ήταν απαραίτητη να κάνει και να προσφέρει μέχρι σήμερα. Όλοι μας, θα κριθούμε και πάνω απ όλα πρέπει να ξέρετε ότι πέραν του τυπικού απολογισμού τον οποίο πρέπει να κάνει ένας πολιτικός για το τι παραλαμβάνει θα προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να κοιτάξουμε το παρελθόν γιατί το οφείλουμε αυτό στους αγρότες, το οφείλουμε στην ίδια την κοινωνία το οφείλουμε σε όλους τους πολίτες οι οποίοι είτε μας υποστήριξαν είτε όχι σε αυτές τις εκλογές» είπε ακόμη η νέα υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024