Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 10% το έλλειμμα του προϋπολογισμού, λέει ο Γ.Προβόπουλος

Πάνω από 10% το έλλειμμα του προϋπολογισμού, λέει ο Γ.Προβόπουλος

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο και είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η άρση των μέτρων τόνωσης των οικονομιών, είπε ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος. Για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είπε ότι απαιτείται δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και εργασία. Ανω του 10% λέει ότι κινείται το έλλειμμα.

93

Είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η άρση των μέτρων τόνωσης των οικονομιών, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της και η οικονομική δραστηριότητα υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα επίπεδα της προς της κρίσης, είπε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ομιλία του στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι για να επιτύχει διατηρήσιμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένες βασικές και χρόνιες προκλήσεις. Όπως επανέλαβε ο διοικητής, απαιτείται να εφαρμοστούν ταυτόχρονα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας.

O διοικητής της ΤτΕ ερωτηθείς για το έλλειμμα υπογράμμισε ότι κινείται σε επίπεδα άνω του 10%, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ευρεία υποστήριξη που έλαβε η νέα κυβέρνηση θα διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, στην ομιλία που πραγματοποίησε στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη. «Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο και η οικονομική δραστηριότητα υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα επίπεδά της προ της κρίσης», είπε ο κ. Προβόπουλος «Είναι συνεπώς πολύ νωρίς για να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που συνιστά πρόκληση πολιτικής είναι η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την άρση των μέτρων.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «ωστόσο, είναι απολύτως αναγκαία η διαμόρφωση ενός μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού πλαισίου για την περίοδο μετά την κρίση, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη και τη διατήρηση υγιούς δημοσιονομικής θέσης και θα ενισχύσει την ικανότητα των νομισματικών αρχών να επιτύχουν σταθερότητα των τιμών. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα συμβάλει και στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

«Η διαφύλαξη της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες των οποίων το έλλειμμα και το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ έφθασαν σε επίπεδα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης» τόνισε σε άλλο σημείο τη ομιλία του ο κ. Προβόπουλος.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Για την ελληνική οικονομία, ο Προβόπουλος επανέλαβε ότι για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Επίσης τόνισε ότι η ισχυρή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής θα διευκολύνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

«Η ευρεία υποστήριξη που έλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση θα διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.

Ειδικότερα ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι «η οικονομική ύφεση ήταν λιγότερο έντονη στην Ελλάδα συγκριτικά με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό όμως οφείλεται σε παράγοντες που, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα μειώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μεσοπρόθεσμα. Ειδικότερα, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης αντανακλούν το σχετικά χαμηλό βαθμό εξωστρέφειάς της και την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, τα οποία ήδη πριν από την εκδήλωση της κρίσης βρίσκονταν σε ανησυχητική κατάσταση».

»Πάντως, ένας παράγοντας ο οποίος στήριξε την ελληνική οικονομία ήταν η υγεία του τραπεζικού συστήματος. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού και η έκθεσή τους στις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης έχει παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα. Την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαίωσε και η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ».

»Οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ αντανακλούν μια διαδικασία πραγματικής σύγκλισης. Για να επιτύχει διατηρήσιμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένες βασικές προκλήσεις, που αντανακλώνται στο χρονίως πολύ μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και στα ανησυχητικά επίπεδα του δημόσιου χρέους. Αυτές οι ανισορροπίες οφείλονται σε διαρθρωτικές δυσκαμψίες, οι οποίες διαχρονικά έχουν διαβρώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

»Προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξαλειφθούν οι ανισορροπίες, απαιτείται να εφαρμοστούν ταυτόχρονα: Πρώτον, ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου που ενσωματώνονται στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου και θα ενθαρρύνει την ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, μεγεθύνοντας έτσι το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας. Δεύτερον, τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν το ποσοστό απασχόλησης.

»Μόνο με την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να αυξήσει το αναπτυξιακό της δυναμικό και την ευημερία των πολιτών της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024