Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρρίκνωση του ΑΕΠ έως 1% για το 2009 προβλέπει η ΕΣΥΕ

Συρρίκνωση του ΑΕΠ έως 1% για το 2009 προβλέπει η ΕΣΥΕ

Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει συρρίκνωση στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους πριν αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά το 2010, δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) Μανώλης Κοντοπυράκης. Ο ίδιος προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ «λιγότερο από -1%» στο σύνολο του έτους.

28

Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει συρρίκνωση στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους πριν αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά το 2010, ακολουθώντας τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) Μανώλης Κοντοπυράκης.

«Η ανάπτυξη και τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2009 θα έχει αρνητικό πρόσημο (σε ετήσια βάση)», είπε ο κ. Κοντοπυράκης σε συνέντευξη του στο Reuters. «Η εκτίμηση μου, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο σύνολο του έτους θα είναι αρνητικός, αλλά λιγότερο από το -1,0%».

«Το 2010 διαφαίνεται ότι θα είναι έτος ανάκαμψης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ανάκαμψη στη χώρα μας, στην αρχή μικρή και εν συνεχεία να αυξάνεται, όσο προχωρεί ο χρόνος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε δει τα χειρότερα της κρίσης διεθνώς», πρόσθεσε ο κ. Κοντοπυράκης.

Ο Κοντοπυράκης είπε ότι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας πλήττονται την επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς, με τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις, ωστόσο, να μην επιβεβαιώνονται.

«Ο τουρισμός φαίνεται ότι πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν αρκετά καλοί. Οι διανυκτερεύσεις θα έχουν μάλλον μονοψήφια μείωση στο σύνολο του έτους. Για το τουριστικό συνάλλαγμα οι ενδείξεις είναι ότι η πτώση θα είναι κάτω του 15%, είναι ένα νούμερο που είναι καλύτερο από ό,τι περίμενε κανείς τον Ιανουάριο», είπε.

Το κυβερνητικό στέλεχος εκτίμησε ότι η ανεργία για το σύνολο του 2009 θα διαμορφωθεί στο 9,1%, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2008. Η ανεργία μεταξύ των νέων διατηρείται για πολλά χρόνια σε υψηλά ποσοστά και επιδεινώνεται, καθώς η χώρα φλερτάρει με την ύφεση για πρώτη φορά μετά από 16 έτη.

Ο Κοντοπυράκης είπε ότι ο πληθωρισμός, που υποχώρησε σε χαμηλό 41 ετών τον Ιούλιο, αναμένεται να αυξηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω της μη ευνοϊκής βάσης σύγκρισης. Τους τελευταίους μήνες του 2008, οι τιμές των καυσίμων είχαν υποχωρήσει αισθητά.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο πληθωρισμός τον τρέχοντα μήνα, τον Σεπτέμβριο, θα διαμορφωθεί γύρω από το 0,8% με πιθανότητα να υποχωρήσει στο 0,7%. Στο σύνολο του έτους αναμένουμε ο πληθωρισμός να κλείσει σε μέσα επίπεδα στα 1,1-1,2%», είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024