Αντλήθηκαν συνολικά 1,82 δισ. ευρώ

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση των Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση των Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου
Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ήταν στις 170 μονάδες βάσης την Τρίτη  
in.gr audio player
Αθήνα
Η ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές οδήγησε σε υπερκάλυψη της έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ), ύψους 1,4 δισ. ευρώ, την Τρίτη παρά τις χαμηλότερες αποδόσεις.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είπε ότι από την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,4 δισ ευρώ που είχε ζητήσει αρχικά, καθώς και επιπλέον 420 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Η απόδοση στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 1,12% από 1,78% στην έκδοση του Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, η απόδοση διαμορφώθηκε αντίστοιχα στο 0,91% από 1,48% τον Απρίλιο.

Ο καθαρός δανεισμός της χώρας ανέρχεται στα 50 περίπου δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ποσό που ανέρχεται στο ένα πέμπτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνονταν στις 170 μονάδες βάσης την Τρίτη, έχοντας υποχωρήσει από τα επίπεδα των 300 μονάδων στις αρχές του έτους.

Αναλυτές απέδωσαν την υποχώρηση των αποδόσεων στην σημερινή έκδοση των ΕΓΔ στο έντονο ενδιαφέρον των primary dealers εν μέσω χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη.

«Λόγω της μεγάλης ζήτησης είχαμε υποχώρηση των αποδόσεων. Η μεγάλη ζήτηση, που αντανακλάται στο υψηλό συντελεστή κάλυψης οφείλεται στο μεγάλο ενδιαφέρον των primary dealers για να λάβουν καλή βαθμολογία, ελλείψει άλλων εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ», είπε στο Reuters trader ομολόγων σε μεγάλη ελληνική τράπεζα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Τα χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη βοηθούν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Σπύρος Παπανικολάου, είχε πει στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα δανεισμού για το 2009, με εξαίρεση τις εκδόσεις των ΕΓΔ Ιουλίου και Αυγούστου και ότι μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρο δανεισμό (pre-fund) για το 2010, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης και των χαμηλότερων spread.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη