Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσική πρόταση στην Τουρκία να συμμετάσχει στον αγωγό South Stream

Ρωσική πρόταση στην Τουρκία να συμμετάσχει στον αγωγό South Stream

Η Ρωσία πρότεινε επισήμως στην Τουρκία να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Ενέργεια, Ίγκορ Σέτσιν. Προοπτικές για συνεργασία και στην ατομική ενέργεια.

27

Η Ρωσία πρότεινε επισήμως στην Τουρκία να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Ενέργεια, Ίγκορ Σέτσιν.

«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο κ. Σέτσιν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα εξετάσει θετικά τη ρωσική πρόταση, η οποία διατυπώθηκε στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ.

Ο κ. Γιλντίζ επισκέπτεται τη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σματκό και στο επίκεντρο των συζητήσεων επρόκειτο να βρεθεί η επέκταση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο,η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών αναπτύσσεται συνεχώς, καθώς η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2008 24,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (έναντι 23,5 το 2007), μεταξύ των οποίων 10,5 δισ. μέσω Βlue Stream.

«Και οι δύο πλευρές», είπε ο κ. Νεστερένκο, «ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις δυνατότητές του, μέσω και της ανάπτυξης ενός παράλληλου κλάδου φυσικού αερίου (Blue Stream-2) μέσω του εδάφους της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της Μεσογείου, ενώ καλές προοπτικές υπάρχουν και για την ανάπτυξη συνεργασίας και στον τομέα της ατομικής ενέργειας».

Έως σήμερα η Τουρκία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σχεδίου Nabucco, που θα διέρχεται κυρίως μέσω του εδάφους της και αποτελεί, κατά τη Μόσχα, έργο «θνησιγενές», διότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου από την Κεντρική Ασία και τη λεκάνη της Κασπίας για την Ευρώπη.

Η ρωσική πρόταση για συμμετοχή της Τουρκία στον South Stream χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών της Μόσχας να καταστήσει ανεφάρμοστο το σχέδιο Nabucco, όπως ήταν και η πρόσφατη συμφωνία των προέδρων της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ιλχάμ Αλίεφ.

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στη Μόσχα ακολουθούν, την Πέμπτη,οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομόλογού του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις εντάσσονται στην προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, η οποία είχε αναβληθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024