Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πάγωμα» μισθών-προσλήψεων και νέα φορολογικά μέτρα προτείνει το ΙΟΒΕ

«Πάγωμα» μισθών-προσλήψεων και νέα φορολογικά μέτρα προτείνει το ΙΟΒΕ

Νέα αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα και τσιγάρα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, «πάγωμα» μισθών και προσλήψεων στο Δημόσιο, προτείνει, μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την ανάκαμψη της οικονομίας.

27

Αυστηρή μισθολογική πολιτική, νέα φορολογικά μέτρα, «ψαλίδι» στις συντάξεις και «πάγωμα» προσλήψεων στο Δημόσιο, προτείνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Σε ειδική εκδήλωση, τη Δευτέρα, το ΙΟΒΕ παρουσίασε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Μ.Κορτέσης υπογράμμισε ότι «τα πολιτικά κόμματα καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από εκτιμήσεις για το βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος των επιλογών τους, υποβαθμίζοντας το μακροχρόνιο κοινωνικό όφελος» και εκτίμησε ότι η αιτία για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές είναι η «αντίσταση των μηχανισμών που καλούνται να εφαρμόσουν τις πολιτικές αποφάσεις, δηλαδή η δημόσια διοίκηση», καθώς και τη «διάχυση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής».

«Η λύση στο αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος προϋποθέτει συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται» προσέθεσε.

«Δεν μπορούμε να αναβάλουμε, χωρίς καταστρεπτικές συνέπειες, την άμεση προώθηση των αλλαγών που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, αλλά διστάσαμε να εφαρμόσουμε στο παρελθόν. Το πρόβλημα συνεπώς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πια οικονομικό. Είναι κοινωνικό ως προς την ουσία του και πολιτικό ως προς την εφαρμογή του» σημείωσε.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ.Στουρνάρας, πρότεινε δέσμες μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας:

– Σταδιακή μείωση των δημοσίων δαπανών, κυρίως μέσω μέτρων που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του δημόσιου τομέα, τη διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των μονάδων που τον απαρτίζουν.

– Σταδιακή αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω μέτρων φορολογικής διοίκησης, δημιουργίας κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ενοποίησης εισπρακτικών μηχανισμών (φόρων και εισφορών), δειγματοληπτικών ελέγχων μεταξύ μονάδων υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, υπαγωγής σχεδόν όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, χωρίς εξαιρέσεις και εξωλογιστικούς προσδιορισμούς εισοδήματος.

Δηλαδή, προτείνεται η κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, η αναβολή της εξαγγελθείσας μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων κατά 1% μέχρι το 2014 και αύξηση της φορολογίας καυσίμων και τσιγάρων ώστε να πλησιάσουν τα κατώτατα όρια που θέτει η ΕΕ.

– Διαρθρωτικές τομές με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των ποικίλων εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού, την εγκαθίδρυση θέσεων υφυπουργών με πενταετή θητεία, την προσέλκυση διευθυντικών στελεχών για το δημόσιο τομέα από την ιδιωτική αγορά με πενταετείς συμβάσεις και τη σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτήν του ιδιωτικού τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024