Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θετικά αποτελέσματα για τις τράπεζες από τα «τεστ κοπώσεως» της ΤτΕ

Θετικά αποτελέσματα για τις τράπεζες από τα «τεστ κοπώσεως» της ΤτΕ

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει τη δυνατότητα ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον ακραίες αναταράξεις, διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην πρώτη Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Στο 6% τα δάνεια σε καθυστέρηση.

27

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει τη δυνατότητα ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον ακραίες αναταράξεις, διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην πρώτη Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, τονίζει ότι απαιτείται επαγρύπνηση, καθώς «η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλή. παρά την ύπαρξη παρά την ύπαρξη ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων».

Η άσκηση προσομοίωσης σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα εννέα τραπεζών, οι οποίες αποτελούν το 80% του ενεργητικού του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατέληξε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σκοπός της άσκησης αυτής, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ενός ακραία αρνητικού μακροοικονομικού σεναρίου για την Ελλάδα του οποίου οι υποθετικές παραδοχές εκκίνησης προέβλεπαν σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 3% τα επόμενα δύο χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων κατά 4%.

Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι τα καθυστερούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα εμφάνιζαν αύξηση από το 5%
του συνόλου των χορηγήσεων που ήταν στο τέλος του 2008 στο 12,7% στα τέλη του 2010.

Στο μεταξύ, όμως, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2009. αγγίζοντας το 6%. Συνακόλουθα, η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνει, μολονότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικού ύψους εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση.

Επιπροσθέτως, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά 0,5%, λόγω του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καθώς και της υποχώρησης του
ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομείωσης στις αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνεται ότι με τις πλέον ακραίες παραδοχές επιδείνωσης της κατάστασης στις χώρες αυτές, στο τέλος του 2010 το μέσο ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση θα τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το υφιστάμενο στο τέλος του 2008, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα δεκαπλασιαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η δυνατότητα απορρόφησης της ζημιάς που θα προέκυπτε για τις ελληνικές τράπεζες εντός της προσεχούς διετίας, ως αποτέλεσμα της επαλήθευσης των ακραίων αυτών σεναρίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι τράπεζες σε αυτό το διάστημα.

Για τις ανάγκες της άσκησης πάντως θεωρήθηκε κατ υπόθεση ότι τα προ φόρων κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 15% το 2009 και στην συνέχεια το 2010 αυξηθούν κατά 10%.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2008 και του αντίστοιχου διαστήματος φέτος, τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 85,3% σε επίπεδο μητρικών και κατά 51,3% σε ενοποιημένο επίπεδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024