Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 75 δολάρια βλέπει το πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2009 ο γγ του ΟΠΕΚ

Στα 75 δολάρια βλέπει το πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2009 ο γγ του ΟΠΕΚ

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να αγγίξουν τα 70 έως 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2009, εν μέρει λόγω του ότι οι κερδοσκόποι επιστρέφουν στις αγορές εμπορευμάτων, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι.

27

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να αγγίξουν τα 70 έως 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2009, εν μέρει λόγω του ότι οι κερδοσκόποι επιστρέφουν στις αγορές εμπορευμάτων, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στη Βιέννη, μία ημέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή, ο Αμπντάλα αλ Μπάντρι είπε ότι το κλίμα αισιοδοξίας για την βελτίωση της οικονομίας κινεί τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και όχι η αύξηση της ζήτησης, καθώς αρχικές ενδείξεις για το τελευταίο διαπιστώνονται μόνο στην Ασία.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, αυτή η ανάκαμψη όπως τη βλέπουμε να έρχεται σήμερα, νομίζω ότι στα τέλη του χρόνου, θα δούμε τιμές στα επίπεδα των 70 με 75 δολαρίων το βαρέλι» είπε.

Την Πέμπτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ Ναΐμι έκανε λόγο για πιθανή άνοδο στα 75 με 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπροσωπείας στον ΟΠΕΚ Σόκρι Γάνεμ προέβη στην εκτίμηση για ενδεχόμενη εκτίναξη της τιμής στα 85 δολάρια.

Οι τιμές εξακολουθούν και σήμερα να κινούνται ανοδικά, με την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού να αγγίζει, το μεσημέρι, τα 66,11 δολάρια, κερδίζοντας 1,03 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

Το αντίστοιχο προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού τύπου Μπρεντ κέρδιζε 1,04 δολάρια στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 65,43 δολάρια.

Ο γγ του ΟΠΕΚ προέτρεψε τις χώρες-μέλη του καρτέλ να συμμορφωθούν με τις ισχύουσες ποσοστώσεις για να φέρουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα παγκόσμια διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου. Είπε ότι την πολιτική του διεθνούς οργανισμού για μείωση αυτών των αποθεμάτων υπονομεύει η αύξηση της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

«Κανείς τους δεν μείωσε την παραγωγή, όλοι αύξησαν την παραγωγή, με μοναδική εξαίρεση το Μεξικό» σημείωσε.

«Εάν οι τιμές κινηθούν ανοδικά και τα επίπεδα υποχωρήσουν κάτω από τις 52 ημέρες, νομίζω ότι ο ΟΠΕΚ θα πάρει μια θετική απόφαση να μην εμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε αυτά τα επίπεδα πριν τα τέλη του 2009 ή το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Τα επίπεδα αυτών των αποθεμάτων είναι υψηλά, επιτρέποντας -σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας- την κάλυψη των αναγκών για 62,4 ημέρες, δέκα ημέρες περισσότερες από το χρονικό διάστημα που θεωρεί «άνετο» ο ΟΠΕΚ.

Αναφερόμενος στα σημερινά επίπεδα αποθεμάτων, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμαντ μπιν Ντάεν αλ Χάμλι είπε ότι «αυτό ήταν μια μεγάλη κρίση».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, στο περιθώριο συνεδρίου στο Μόναχο, ο κ. αλ Χάμλι είπε ότι τα αποθέματα θα υποχωρήσουν μόλις ανακάμψει η ζήτηση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη αρχικές ενδείξεις για μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία. Δεν γνωρίζω το πότε θα αρχίσει να αυξάνει η ζήτηση, αλλά οι ενδείξεις υπάρχουν. Η Ασία είναι μια περιοχή με τέτοιες ενδείξεις. Είμαστε σχεδόν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Τότε είναι που αρχίζει η αύξηση της ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο από τους Αμερικανούς αυτοκινητιστές» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024