Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream

Τέσσερις συμφωνίες υπεγράφησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Σότσι της Ρωσίας, από την Gazprom και τις αντίστοιχες εταιρείες (μεταξύ των οποίων και η ελληνική ΔΕΣΦΑ) χωρών από όπου θα διέλθει ο αγωγός αερίου South Stream.

27

Διπλάσιες από τις αρχικά προβλεπόμενες ποσότητες φυσικού αερίου θα μεταφέρει ο αγωγός South Stream, ο οποίος θα είναι έτοιμος έως το 2015, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα έναντι του -ανταγωνιστή- Nabucco.

Στη ρωσική πόλη Σότσι υπεγράφησαν την περασμένη Παρασκεύη από την Gazprom τέσσερις συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και με την ελληνική ΔΕΣΦΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ.

Παρουσία των πρωθυπουργών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Gazporm και ο βασικός συνέταιρος της στο έργο, η ιταλική ΕΝΙ,  συμφώνησαν να διπλασιαστεί η δυνατότητα μεταφοράς του ρωσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού που θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι, μέσω του αγωγού θα μεταφέρονται  με 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, έναντι 31 δισ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Το 2007, οι ρωσικές εξαγωγές ανήλθαν στα 116 δισ. κ.μ. (το 23% της κατανάλωσης στην ΕΕ) και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς από το 2010 θα ξεκινήσει και η κατασκευή του Nord Stream (Βόρειο Ρεύμα), μέσω του οποίου θα μεταφέρονται 30 δισ. κ.μ. στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Επιπλέον, η Gazprom δηλώνει έτοιμη να αγοράσει το αζέρικο κοίτασμα αερίου «Σαχ Ντενίζ 2», το οποίο αποτελεί τη μοναδική πιθανή πηγή τροφοδοσίας για τους αγωγούς Νabucco και Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI).

Αν και η Μόσχα δηλώνει ότι βλέπει ανταγωνιστκά τον Nabucco, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς εκτιμά ότι ο αγωγός αυτός, που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία, στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων της.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Βλ.Πούτιν συναντήθηκε στο Σότσι και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συμφώνησε στην επέκταση της προμήθειας ρωσικού αερίου μέσω του Blue Stream (λειτουργεί από το 2005).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024