Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθησυχαστικά τα τεστ αντοχής της ΤτΕ στις τράπεζες

Καθησυχαστικά τα τεστ αντοχής της ΤτΕ στις τράπεζες

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι ασκήσεις προσημείωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων προς το παρόν δεν εμπνέουν ανησυχία.

53

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι ασκήσεις προσημείωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων προς το παρόν δεν εμπνέουν ανησυχία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή εικόνα της κατάστασης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε μια περίοδο όπου η ύφεση χτυπάει την πόρτα της Ελλάδος και ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης των επισφαλειών είναι ορατός.

Τα stress tests που διενεργεί η κεντρική τράπεζα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 δείχνουν ότι οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι, παρά την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και την έκθεσή τους στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ακόμη και αν επαληθευθούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τις τοπικές οικονομίες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα αν επαναληφθούν οι συνθήκες ρευστότητας που επεκράτησαν τους προηγούμενους μήνες, καθώς τότε θα χτυπήσει δυνατά το «καμπανάκι» για την πλειονότητα των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πάντως, μετά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλον τον κόσμο και τη στήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις στα τραπεζικά συστήματα, δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί εκ νέου η λειψυδρία κεφαλαίων που παρουσιάστηκε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Βrothers το περασμένο φθινόπωρο.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να της παρέχουν στοιχεία σχετικά με το χρηματοδοτικό τους άνοιγμα και τον δείκτη ρευστών διαθεσίμων που διαμορφώνεται σε διάφορα υποθετικά σενάρια.

Αν ο δείκτης μειωθεί σε κάποιο από τα σενάρια αυτά σε ποσοστό χαμηλότερο από το 20%, ζητείται από τις τράπεζες να προσδιορίσουν τον άριστο γι αυτές συνδυασμό περιορισμού πιστωτικής επέκτασης και προσφυγής σε επιπλέον δανεισμό, ώστε να επανέλθει στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό.

Με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα, προς το παρόν οι ασκήσεις προσομοίωσης δεν δείχνουν κάτι το ανησυχητικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024