Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος στα φορολογικά καταφύγια των πολυεθνικών επιχειρεί να θέσει ο Ομπάμα

Τέλος στα φορολογικά καταφύγια των πολυεθνικών επιχειρεί να θέσει ο Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τις γενικές γραμμές μιας πρότασης με χρονικό ορίζοντα το 2011 για την πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής, ειδικά από τις πολυεθνικές, κηρύσσοντας παράνομες τρεις offshore πρακτικές φοροαπαλλαγής.

28

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έδωσε στη δημοσιότητα τις γενικές γραμμές μιας πρότασης με χρονικό ορίζοντα το 2011 για την πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής, ειδικά από τις πολυεθνικές, κηρύσσοντας παράνομες τρεις offshore πρακτικές φοροαπαλλαγής.

Με τη νέα αυτή φορολογική πολιτική, μπαίνουν στο στόχαστρο τού αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών οι εταιρείες που σωρεύουν μεγάλη περιουσία σε υπεράκτιες εταιρείες, αλλά και πολύ πλούσιοι Αμερικανοί φορολογούμενοι, που επιδίδονται στην ίδια ακριβώς πρακτική.

«Έχουμε σήμερα φορολογική νομοθεσία γεμάτη από παραθυράκια, με τα οποία επιτρέπεται -νομιμότατα- στις εταιρείες να μην φορολογούνται κατά τρόπο δίκαιο», επισήμανε ο Ομπάμα.

«Θα κηρύξουμε πόλεμο, σε όσους ενδίδουν και παραβιάζουν τη νομοθεσία», υπογράμμισε επίσης, εξαγγέλλοντας «φοροκυνηγητό» ενάντια στα εταιρικά κεφάλαια.

Παραδείγματος χάρη επικαλέστηκε τη φορολογική χρήση του 2004, αναφέροντας το στοιχείο ότι από έναν εταιρικό πλούτο 700 δισ. δολαρίων από τις πολυεθνικές δράσεις, τα αντίστοιχα έσοδα του αμερικανικού δημοσίου ήταν μόνον 16 δισ. δολάρια.

Όμως, στο αμερικανικό Κογκρέσο υπάρχουν πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αυξημένη φορολογία.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ομπάμα αντιτείνει ότι μετά την αναγκαία διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ προκύπτει αδήριτη ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων για τα δέκα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό του κυνηγητού των δημοσίων εσόδων είναι η δημιουργία 800 νέες θέσεις φορο-ελεγκτών.

Εντούτοις, και με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις, προβλέπεται φοροαπαλλαγή των δαπανών για την έρευνα, που θα εκπίπτουν του φορολογητέου ποσού. Οι απώλειες δημοσίων εσόδων από αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ανέλθουν έως και τα 75 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024