Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο στόχος για έλλειμμα κάτω του 3% το 2010 ισχύει στο ακέραιο, λέει ο Γ.Παπαθανασίου

Ο στόχος για έλλειμμα κάτω του 3% το 2010 ισχύει στο ακέραιο, λέει ο Γ.Παπαθανασίου

Για εξελίξεις που έχουν προβλεφθεί μίλησε ο Γ.Παπαθανασίου καθησυχάζοντας για την ανακοινώση της Εurostat. Τόνισε ότι οι «στόχοι για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% το 2009 και κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2010 ισχύουν στο ακέραιο», ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα για λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα, λένε οι αναλυτές.

93

Στον περιορισμό των πλεονασμάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου-Ταμείων και λοιπών οργανισμών, λόγω κρίσης, στην αυξημένη δαπάνη για τόκους και στην μη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, που όμως θα ληφθούν το 2009, απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου την αύξηση του ελλείμματος, ενώ μίλησε για εξελίξεις που έχουν προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι «οι στόχοι που έχουμε θέσει για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 ισχύουν στο ακέραιο».

Επανέλαβε ότι «τον Ιούνιο θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2009 και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε ήδη ανακοινώσει» καθώς και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Επίσης, ο Γ.Παπαθάνασίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα διαψεύσει όσους την αμφισβητούν, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγο καιρό πολλοί προέβλεπαν ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα δανεισμού και θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ ή το ΔΝΤ.

Ωστόσο ο κ. Παπαθανασίου δεν αναφέρθηκε στα «καπέλα» που αναγκάστηκε να πληρώσει η Ελλάδα για να καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα δανεισμού.

Πάντως την αισιοδοξία του κ. Παπαθανασίου για την επιτυχή έκβαση της κυβερνητικής προσπάθειας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν συμμερίζονται ούτε οι οικονομολόγοι διεθνών οίκων, ούτε όμως το ΔΝΤ.

Στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω της προβλέψεις του, και σε ότι αφορά την Ελλάδα τονίζει οτι αναμένει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη διετία. Το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι -0,2% και το 2010 -0,6%, λέει το ΔΝΤ.

Αλλά και αναλυτές διεθνών οίκων, σε δηλώσεις τους που φιλοξενεί το Reuters, τονίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολυ δύσκολη θέση.

«Θα είναι πολύ, πολύ δύσκολα», είπε ο Diego Iscaro της IHS Global Insight. «Δεν νομίζω ότι μπορούν (η κυβέρνηση) να κάνουν πολλά αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε μέτρα για μείωση του ελλείμματος θα περιόριζαν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει».

Η Fitch Ratings έχει πει ότι ίσως διατηρήσει ή μειώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, καθώς η έλλειψη μεταρρυθμίσεων δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της, καθώς, αν και διατηρεί πλειοψηφία μιας έδρας, έχει την πλειοψηφία», είπε ο Chris Pryce Fitch Ratings. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν, θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για αύξηση των φορολογικών εσόδων, μείωση της φοροδιαφυγής και θα πρέπει να επιδιώξουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει προφανώς ότι απαιτούνται μείζονες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό».

«Νομίζω ότι το θέμα είναι αν έχεις τα κότσια […] Το να μην προσπαθείς να κάνεις το σωστό, αποτελεί αδυναμία», είπε ο αναλυτής της Fitch Ratings.

Οι δηλώσεις Γ.Παπαθανασίου

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου δήλωσε: ««Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λέει όλη την αλήθεια στους πολίτες και κυρίως να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε η χώρα να βγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».

»Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται τελικά το 2008 στο 5% του ΑΕΠ, χωρίς αστερίσκους και αμφισβητήσεις. Η αύξηση του ελλείμματος, σε σχέση με το 3,7% του ΑΕΠ, το οποίο είχε προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οφείλεται στον περιορισμό των πλεονασμάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου – ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών οργανισμών – λόγω μειωμένων εσόδων ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, και στην αυξημένη δαπάνη για τόκους. Οφείλεται επίσης σε εισροές από τα ταμεία της ΕΕ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν στο τέλος του 2008 και θα εισπραχθούν τελικά εντός του 2009. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται μεν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά 0,5% του ΑΕΠ για το 2008, αλλά να περιορίζεται αντίστοιχα το έλλειμμα για το 2009».

»Οι στόχοι που έχουμε θέσει για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 ισχύουν στο ακέραιο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσα στα χρονοδιαγράμματα, στα οποία έχουμε δεσμευτεί. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τον Ιούνιο θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2009 και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε ήδη ανακοινώσει».

»Πριν μερικούς μήνες, πολλοί προέβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα δανεισμού της και θα υποχρεωθεί τελικά να ζητήσει την βοήθεια της Ε.Ε. ή του ΔΝΤ. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο επιτύχαμε να καλύψουμε πάνω από το 80% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα της χώρας να διαχειρισθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη νέα αρνητική μεταβολή του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Σήμερα πολλοί προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της. Θα διαψεύσουμε και αυτές τις προβλέψεις» κατέληξε ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024